Hyppää pääsisältöön

Parlamentaarikot ladulla ja uima-altaassa 1948

Keli oli sama ja aurinko paistoi parlamentaarisen tasapuolisesti niin oikealle kuin vasemmallekin, kun kansanedustajat ottivat mittaa toisistaan eduskunnan hiihtokilpailuissa vuonna 1948.

”Eduskunnan amatsonit” eli naiskansanedustajat ajoivat takaa pastori Malmivaaraa, kuvailee ohjelman selostaja Topo Leistelä värikkääseen tyyliinsä.

Kiire oli ladulla kova ja tyyli vähintäänkin vapaa. Parlamentaarinen sopu säilyi suksilla kuitenkin paremmin kuin varsinaisessa eduskuntatyössä. Ladulla nähtiin tuon ajan tunnettuja vaikuttajia, mm. ”sosialisoimiskomitean puheenjohtaja” Penna Tervo SDP:stä ja maalaisliiton silloinen puoluesihteeri Martti Miettunen, myöhempien vuosien pääministeri ja moninkertainen ministeri.

Kaikille osallistujille annettiin Kansanavun hiihtomerkit, sillä urheilutempaus järjestettiin sodan jälkeen järjestettyjen suurkeräysten vauhdittamiseksi.

Hiihtokisan jälkeen edustajat rentoutuivat saunassa ja uima-altaassa.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto