Hyppää pääsisältöön

Pulkalla Mont Blancille

Alaraajahalvautuneen Petri Mäkilän unelma oli kiivetä Euroopan korkeimmalle vuorelle.

Turkulainen ekonomi Petri Mäkilä puhui eräänä päivänä ystäviensä kanssa "jollekin kukkulalle kiipeämisestä". Kahden vuoden kuluttua ryhmä oli kasassa ja tähtäimessä oli Mont Blanc.

Mäkilän lisäksi retkikuntaan kuului Rauno Arasalo, Patrik Degerman, Iiro Kakko ja Eeva Latosuo.

Retki osoittautui rankemmaksi kuin kukaan oli kuvitellut. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Petrin oli tarkoitus vetää itseään hakkujen avulla pulkassa, mutta se oli mahdotonta hankalassa maastossa. Koko ryhmän täytyi ponnistella yhdessä ja auttaa Petrin etenemistä. Helikopterinkin apua tarvittiin alkumatkasta.

Ryhmän jäsen Eeva Latosuo kommentoi, että hänelle vaikuttavinta retkellä oli Petrin peräänantamattomuus ja tahdonvoima. "Joka ilta Petri oli aivan uuvuksissa, mutta silti joka aamu jatkettiin".

Mäkilä halvaantui auto-onnettomuudessa 12-vuotiaana. Halvaus ei pysäyttänyt urheilullista miestä, joka uskoo että haasteiden voittaminen antaa itseluottamusta ja auttaa selviämistä myös normaalielämässä.

Teksti: Heidi Sommar

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto