Hyppää pääsisältöön

Turkistarhausta esiteltiin 1980-luvun ohjelmissa kasvualana

Minkki tarhaajan kädessä 1980-luvulla.
Minkki tarhaajan kädessä 1980-luvulla. Minkki tarhaajan kädessä 1980-luvulla. Kuva: Yle turkistarhaus,minkki,1980

Turkistarhaus oli 1980-luvulla kovassa kasvussa ja uusia tiloja perustettiin. Ajan ohjelmissa turkistarhausta esiteltiin kasvualana.

Suomessa on kasvatettu tarhakettuja vuodesta 1916 lähtien. Suomessa kasvatettavia turkiseläimiä ovat sinikettu, hopeakettu ja suomensupi sekä minkki ja hilleri. Määrällisesti eniten kasvatetaan sinikettuja ja minkkejä.

Vuonna 1981 tehdyssä Miljardiminkit-dokumentissa käsitellään turkisalaa elinkeinona. Tuolloin ala oli Suomessa kovassa kasvussa ja turkistarhoja oli noin 5 300 kappaletta. Dokumentissa esitellään turkisten tuotantoa, haastatellaan ammatinharjoittajia ja tarkastellaan alan kehitysmahdollisuuksia.

Vuonna 1981 turkistarhausta esiteltiin elinkeinona myös ruotsinkielisessä Koulu-tv:ssä. Johanna tutustuu tarhaukseen, turkiseläinten ruokintaan ja turkistuotteisiin.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto