Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Paritustoimintaa vankilasta

Helsingin poliisi sai lokakuussa 2005 vihiä paritusrenkaasta. Paritustoimintaa oli ollut jo jonkin aikaa Helsingin hotelleissa ja yksityisasunnoissa, ja sitä oli johdettu Virosta käsin.

Prostituoidut naiset olivat virolaisia, joita kaupiteltiin Sihteeriopiston internetsivustolla. Tiedettiin, että naiset tekivät pitkää päivää ja että heiltä oli otettu passit ja suurin osa rahoista pois. Poliisit seurasivat jonkin aikaa tilannetta ja olivat yhteydessä myös Viron poliisiin.

Paritusrengasta johti virolainen mies, joka oli kärsinyt Suomessa huumetuomion. Tuomionsa kärsittyään mies palasi Viroon, jossa rikosjärjestöt vaativat rahojaan. Koska mitään rahoja ei ollut, hänet määrättiin Suomeen johtamaan paritustoimintaa.

Virolaisella oli apunaan Suomessa eräs turkulainen mies sekä helsinkiläinen taksinkuljettaja. Mukana oli myös virolaisia rakennusmiehiä, jotka pääasiassa hakivat naiset satamasta ja veivät heidät asuintoihin, jotka oli vuokrattu naisten nimiin.

Naisten toiminta keskittyi pääasiassa Helsinkiin, mutta myös muualle kuten Hämeenlinnaan ja Turkuun.

Viron Ämärin vankilasta johdettiin toimintaa tietokoneiden ja puhelimien avulla.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto