Hyppää pääsisältöön

A-studion raportti turkistarhoista

Oikeutta Eläimille -yhdistys julkaisi helmikuussa 2010 kuvamateriaalia, joka oli kuvattu salaa 30 suomalaisella turkistarhalla. Osa kuvista saattaa järkyttää.

Iso osa turkistarhoista oli sertifioituja. Yksi tarhoista oli Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton (STKL) puheenjohtaja Ulf-Erik Enrothin turkistarha.

Eläinlääkäri tarkasti Enrothin tarhan ohjelman jälkeen, mutta ei todennut siellä puutteita. Evira on ilmoittanut tarkastavansa myös loput tiloista. Videoilla näkyvistä eläimistä kuitenkin suurin osa oli jo tapettu syksyn nahkontakauden aikaan.

Eläinlääkäritkään eivät pidä tarkastuksia tehokkaina. Heidän mukaansa laiminlyönneistä määrättävät sakot ovat varsin pieniä.

Oikeutta Eläimille -yhdistyksen kuvaama video sisältyy oheiseen A-studion lähetykseen.

Teksti: Seija Aunila

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto