Hyppää pääsisältöön

Danny Kaye Suomessa

Elokuvatähti Danny Kaye hymyili Suomen-visiitillään isännilleen ja lapsille kauniisti mutta kuvaajista hän ei piitannut.

Tietolaatikko

Danny Kaye (David Daniel Kaminski; 1913-1987) on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista koomikoista, joka menestyi sekä Broadwaylla että elokuvissa. Elokuvarooleistaan hän sai kaksi oscaria. Elämänsä loppupuolella hän omistautui hyväntekeväisyydelle.

Maailmanluokan megatähti vieraili maassamme Unicefin hyväntahdon lähettiläänä lokakuussa 1955. Tavoitteena oli kerätä varoja lasten hyväksi.

Vuorokauden mittaisen visiitin aikana hän ehti mm. vierailla Lastenlinnassa, Stockmannilla, eduskunnassa, elokuvateatteri Gloriassa, ravintola Adlonissa, USA:n lähetystössä, yksityiskodissa sekä antaa lukemattomia haastatteluita.

Kokenut filmitähti ei kuitenkaan sietänyt, että häntä kuvataan.

"Aiotteko seurata minua miestenhuoneeseenkin", kysyi hän kuvaaja Leo Hildéniltä. Radiotoimittajan kanssa hän kuitenkin suostui lähtemään saunaan.

Teksti: Petra Himberg

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto