Hyppää pääsisältöön

Kyllikki ja hatut

Helsinkiin maalta tullut ujo ja yksinäinen Kyllikki liittyy lapsuudesta tuttuun lahkolaisseurakuntaan. Hänelle avaa aluksi uuden elämän seurakunnasta eronnut kiihkouskovainen lahko "Hatut".

Tietolaatikko

Hannu Kahakorpi (julistaja), Paavo Pentikäinen (Juha), Erkki Pajala (Reino), Tarja-Tuulikki Tarsala (Asta), Eero Karhuneva (Anselmi), Tuomas Harpf (Vili), Titta Karakorpi (Kyllikki), Matti Varjo (lihakauppias Virta), Liisamaija Laaksonen (rouva Virta), Henny Waljus (Määttäskä), Irma Martinkauppi, Irma Seikkula, Maria Wolska (ompelijat), Vesa Mäkelä (huoltaja).

Hatut tuovat Kyllikille turvaa ja lohtua yksinäiseen elämään. Näytelmän myötä paljastuu kuitenkin, että turva on ollut näennäistä.

Kyllikki työskentelee ompelimossa, joka joutuu saneerauksen alle. Työpaikan ammattiyhdistysaktiivit yrittävät saada ompelijoita mukaan ammttiyhdistystoimintaa. Joukkovoima ei kuitenkaan ota tulta työpaikalla ja ompelimo suljetaan.

Uskonnolliseen hurmioon turvautunut Kyllikki jää tyhjän päälle. Lahkosta ei ole apua irtisanomistilanteessa, vaan Kyllikki joutuu palaamaan takaisin kotiseudulleen.

Kyllikki ja hatut edustaa tyypillista 70-luvun kantaaottavaa televisionäytelmää. Uskonto nähdään ihmisiä todellisuudesta vieroittavana ja lopulta hyvinkin turmiollisina. Todellinen apu löytyy yhteiskunnallisesta tiedostamisesta ja ammattiyhdistysliikkeestä.

Sanoman perille menemiseksi Kyllikki ja hatut -näytelmässä on lisäksi kertoja. Tätä televisionäytelmää ei ole koskaan esitetty. Syynä hyllyttämiseen saattaa olla aiheen arkaluontoisuus ja se käsittelytapa. Päivämäärä artikkelissa on tv-näytelmän valmistumispäivä.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto