Hyppää pääsisältöön

Vuotoja Sloveniasta

Sloveniassa on julkistettu Patrian lahjusskandaaliin liittyvää poliisin tutkinta-aineistoa. Ilmeisesti joku slovenialainen, Patria-tutkinnassa rikoksesta epäilty henkilö, on päättänyt antaa dokumentteja paikallisen päivälehden Delon ja viikkolehti Mladinan käyttöön.

Ylen TV-Uutisten päälähetys uutisoi aiheesta 17. helmikuuta 2010. Lähetykseen sisältyvässä haastattelussa keskusrikospoliisissa tutkintaa johtava rikoskomisario Kaj-Erik Björkqvist vahvisti, että Slovenian entistä pääministeriä Janez Jansaa epäillään rikoksesta.

Uutisen pohjana olevan aineiston arvo on siinä, että se näyttää silloisen pääministeri Jansan roolin Patria-kaupassa. Jansa on johdonmukaisesti pitänyt kiinni siitä, ettei hänellä ole ollut minkäänlaista roolia Patria-kaupassa. Hän on systemaattisesti toistanut, ettei ole koskaan tavannut ketään Patriasta, eikä Patrian käyttämiä agentteja.

Puolitoista vuotta sitten lähetetty ”MOT: Totuus Patriasta” kertoi, että Patria oli lahjonut Jansaa. Minulle, ohjelman tekijälle on ollut ongelmallista, että sitouduin suojelemaan lähteitäni. Päädyin poikkeukselliseen ratkaisuun enkä näyttänyt minkäänlaisia kirjallisia todisteita ohjelmassa, suojellakseni lähteitäni. Osa lähteistäni on nyt tullut julki slovenialaisten vuotajien ansiosta. Minulla ei ole siihen mitään osuutta.

Suomessa kukaan jutun asianosaisista ei ole kiistänyt ohjelmassa esitettyjä tietoja. Sloveniassa YLE ja allekirjoittanut olemme nyt jättäneet vastineen Jansan esittämään vahingonkorvausvaatimukseen. Juttu on meille tuntemattomasta syystä tulossa vireille slovenialaisen pikkukaupungin Novo Meston alioikeudessa. 

Jansa vaatii, että peruisin ohjelmassa esitetyt tiedot hänestä ja vaatii YLEltä, minulta ja kahdelta ohjelmassa haastatellulta Slovenian kansalaiselta yhteensä 1,5 miljoonan euron korvaukset menetetystä maineesta. Kiistämme vastineessamme kanteen perusteiltaan ja määrältään. Kiistämme myös Novo Meston käräjäoikeuden toimivallan tässä asiassa, koska suomalainen toimittaja teki ohjelman suomalaiselle yleisölle ja ohjelma lähetettiin Suomessa.

Jansa väittää edelleen että hänellä ei ollut minkäänlaista roolia Patria-kaupassa. Mistä nyt Sloveniassa julkisuuteen vuodetut dokumentit kertovat? Tässä vähän lukemista:

1. Patrian itävaltalaisen agentin kokousmuistio 20.1.2005
Reijo Niittynen on Patrian Slovenian-projektin johtaja. Wolfgang Riedl on Patrian palkkaama agentti, jonka ympärille lahjusverkosto rakennetaan. Walter Wolf on Slovenialainen liikemies, jonka tehtävä on hoitaa muun muassa pääministeri (PM) Jansaa ja Jansan puolueen SDS:n pääsihteeriä Zagozeniä. Jure Cekuta on MOT:ssakin haastateltu taiteilija, joka ohjelmassa ihmettelee miten joku on voinut yhdistää häntä Patria-kauppaan. Kroatiastakin on puhetta, mutta MOT keskittyi vain Slovenian-kauppaan.

2. Riedlin sähköposti Reijo Niityselle 23.6.2005
SLO: Slovenia: WW, Walter Wolf haluaa esittä jotain Dr. Z:lle (SDS:n pääsihteeri Zagozen). Dr. Z haluaa esittää hyviä uutisia Mr. J:lle (pääministeri, SDS:n puheenjohtaja Jansa)

3. Riedlin sähköposti Niittyselle 28.7.2005
Dr. Z (SDS:n pääsihteeri Zagozen) vakuuttaa että hän seuraa projektia tarkkaan, ja että PM (prime minister, pääministeri) on kontollissa.

4. Niittysen kokousmuistio 1.9.2005
Kokouksen tärkein anti on Dr. Zagozenin ilmoitus siitä, minkä Slovenialaisen yhteistyökumppanin PM Jansa on valinnut Patrialle. Patrian aikaisempi yhteistyökumppani AC-Intercar ei käy. Sillä on kytköksiä oppositiopuolueeseen. Paikalla on Rotiksen johtaja Crnkovic, josta sitten tulee Patrian paikallinen yhteistyökumppani. Tästä koituu jatkossa paljon vaivaa Patrialle, sillä Rotis on pikkupaja, jolla ei ole minkäänlaisia edellytyksiä rakentaa panssariajoneuvoja.

5. Wolfgang Riedlin sähköposti Reijo Niityselle 16.11.2005
WW, Walter Wolf on soittanut Dr. Z:n (SDS:n Zagozen) tapaamisen jälkeen. Dr Z on soittanut PM:lle (pääministerille), joka on vaatinut että Patria-projekti pidetään tiukasti kannen alla. Z saa hoitaa homman, pääministeri ei saa näkyä. Pääministeri on sanonut että hän ei HALUA TAVATA KETÄÄN tässä projektissa. Se on yksinkertaisesti liian riskialtista hänelle. Wolfgang Riedl haluaa vielä ottaa selvää vaikka Suomen suurlähetystön kautta, että Z:llä on vaikutusvaltaa, että hän todella on PM:n (pääministerin) puhemies.

Yllä olevat dokumentit ovat osa poliisin tutkinta-aineistoa, ja ne valottavat Jansan roolia Patria-kaupoissa. Tämä on vain pieni osa siitä aineistosta, jonka pohjalta Totuus Patriasta tehtiin. Minä itse, MOT:n toimitus ja Yleisradio sitoudumme edelleen suojelemaan jutun lähteitä, vaikka siitä ei meille tässä tilanteessa ole minkäänlaista etua. Lähdesuojan myymisestä ei käydä kauppaa.