Hyppää pääsisältöön

Jörn Donner elää uteliaisuudesta

Kulttuurin monitoimimies Jörn Donner on ravistellut suomalaisten ajatuksia jo 1950-luvulta alkaen.

Vuoteen 2006 mennessä Donnerilla oli takana jo 20 elokuvaa ja 52 kirjaa sekä diplomaatin, kansanedustajan ja europarlamentikon urat.

Eteenpäin ajavana voimana Donner näkee uteliaisuuden "Joka päivä on elettävä uteliaana".

Kaksi kirjaa vuonna 2006 julkaissut ja kolmatta viimeistellyt Donner sanoi Nybergin haastattelussa aikovansa pitää hieman lomaa, löysätä tahtia ja keksiä "hulluuksia".

Lomavaihde ei jäänyt päälle, vuonna 2009 ensi-iltansa sai Donnerin ohjaama elokuva Kuulustelu ja kirja Ingmar Bergmanista julkaistiin samana vuonna, siinä Donner kertoo omakohtaisia kokemuksiaan mestariohjaajasta.

Teksti: Heidi Sommar

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto