Hyppää pääsisältöön

Kahvihuoneen kammo

Sydän hakkaa, kädet tärisevät ja tekisi mieli juosta karkuun. Liki kaikki jännittävät joskus, mutta entä sitten kun jännittämisestä tulee koko elämää hallitseva tunne?

On arveltu, että joka kuudes meistä kärsii sosiaalisten tilanteiden pelosta niin, että jättää mieluummin menemättä. Pahimmillaan jännittäjä voi eristäytyä muista ihmisistä kokonaan.

Näyttelijä Ria Kataja oli ison uusperheen hiljainen sivustakatsoja, jolle tarkkailijan rooli jäi päälle.

Epävarma tyttö pääsi kuitenkin teatterikorkeakouluun, jossa varsinkin harjoitustilanteet olivat kauhun paikka. Näyttämöllä sujui hyvin, mutta kahvitauot Ria vietti vessassa muita pakoillen. Häpeä ja epävarmuus saivat Rian sulkeutumaan omaan maailmaansa.

Sirpa Syrjälä työskenteli hitsaajana ja koki olevansa maskin takana turvassa.

Kahvitauot olivat hänellekin kauhun paikka ja lopulta elinikäinen jännittäminen veivät hänet syvään masennukseen ja työkyvyttömyyseläkkeelle.

Ria Kataja ja Sirpa Syrjälä kertovat Inhimillisessä tekijässä vähätellystä ja vaietusta asiasta.

Molemmat sanovat, että oma ääni alkoi löytyä, kun uskalsi tunnustaa oman epävarmuutensa ja hakea apua. Ria uskalsi vaatia oikeuksiaan saatuaan potkut elokuvaroolista raskauden takia ja Sirpa löysi jännittäjien vertaisryhmän.

Ohjelmassa mukana on myös psykologi Pia Kaulio, joka muistuttaa siitä, että jännittäminen on varsin fyysinen reaktio, johon ensiapu voi löytyä yksinkertaisista lääkkeistä. Jännittäminen on opittu reaktio, josta voi myös oppia pois.

Teksti: Inhimillinen tekijä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto