Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Infrapunasaunojen ihmelupaukset

Infrapunasaunoja myydään huikeilla terveyslupauksilla. Selluliitit sulavat, syylät poistuvat, potenssi paranee, diabetes helpottaa ja paljon muuta. Infrapunasaunan väitettyihin vaikutuksiin löytyy kuitenkin kriittisiäkin ääniä.

Infrapunasaunojen myyntilauseita riittää: selluliitit ja ympäristömyrkyt poistuvat neljässä kuukaudessa, avohaavat ja psoriasis paranevat, kasvuhormonin tuotanto lisääntyy, potenssi paranee, laihtuu, lihaskunto kehittyy, puolen tunnin saunominen polttaa 300–600 kilokaloria. Ja tässä on vain osa vaivoista, joihin infrapunasaunan luvataan tuovan parannusta.

Suomessa jo tuhansia infrapunasaunoja

Helvi Ignatius ja Seppo Metsälä alkoivat viisi vuotta sitten tuoda maahan eestiläisvalmisteisia infrapunasaunoja. Sepon laskujen mukaan Suomessa on yksityiskäytössä kolmisen tuhatta infrapunasaunaa, ja muutama sata löytyy kuntosaleilta ja kylpylöistä. Perinteiseen kiuassaunaankin voi lisätä keraamiset infrapunalaatat. Infrapunasaunojen hinnat ovat noin tuhannesta eurosta viiteentoista tuhanteen saakka.


Mihin infrapunasaunan väitetty teho perustuu?

- Infrapunasaunassa tasainen lämpö lämmittää ihmisen kehoa neljä viisi senttiä syvältä ja saa hikoilua aikaan varsin runsaasti, jopa neljän - viidenkymmenen asteen lämpötilassa, saunakauppias Seppo Metsälä kertoo.

- Ihan kun kuumeessakin niin myös infrapunasaunassa sydämen syke nousee, jolloin verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat, Se menee ääreisverenkiertoon, ja kaikki mikä siellä pinnalla on, paranee, Metsälä jatkaa.

Soittokierros säteilyturvakeskus Stukesiin ja terveyden- ja hyvinvoinnin laitokseen paljastaa, etteivät he ole tehneet infrapunasaunoihin liittyviä tutkimuksia. Myös Suomen Sauna-Seuran puheenjohtaja, hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen suhtautuu epäilevästi luvattuihin terveysvaikutuksiin.

- No tässä tulee tämmöinen ihmetuoteideologia, eli esitetään terveysväitteitä, joita ei oikein pystytä tieteellisesti todentamaan. Pääasialliset toksisten aineitten puhdistumistiet ovat metabolia maksassa ja erilaisten aineitten erittyminen virtsaan, että sinänsä tämmöinen puhdistava vaikutus on aika lailla uskomuskysymys ja siihen ei ole mitään oikeata lääketieteellistä näyttöä, Lehtonen kritisoi.

Mainoslauseet internetistä

- Me ollaan jouduttu paljonkin haalimaan tietoa ihan internetistä ja sitten löydettiin tällaisen amerikkalaisen tohtori Wilsonin kirja, joka meillä on osin suomennettuna tuolla nettisivulla. Kirjassa on 162 eri tutkimusta, kertoo saunakauppias Seppo Metsälä.

Ylilääkäri Lasse Lehtonen ei usko kirjan tietoihin.

- Useimmat viitatut teokset, joita infrapunasaunojen kauppiaat markkinoinnissaan käyttävät, ovat mielipidekirjoituksen luonteisia. Kirjoittajat ovat usein jonkin uskomushoitosuunnan kannattajia ja esittävät lähinnä omia mielipiteitään, Lehtonen tyrmää.

Aivan kokonaan ei Lehtonenkaan lyttää infrapunasaunoja.

- Lämpö tuntuu miellyttävältä ja siihen liittyy mukavia tuntemuksia, jotka sitten rentouttavat ja tuovat hyvää oloa, aivan kuten perinteisessäkin saunassa.

Terveysvaikutuksista suuntaan tai toiseen ei vielä kunnolla tiedetä, mutta muita etuja infrapunasaunalla on: Pienempi sähkönkulutus eli noin 20-30 prosenttia normaalista kiuassaunasta, ei tarvitse vesi- eikä viemäröintiliitäntöjä eikä myöskään ilmastointiliitäntöjä. Infrapunasaunassa voi myös kuunnella musiikkia ja lukea kirjaa samalla kun ”saunoo”.

Tuomas Kiukas / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.