Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Katsastuksen katsastus

Ulla Malassu Yle Exportista vierailee blogissamme ja kirjoittaa miten Katsastus päätyi DVD:lle.

Matti Ijäksen ohjaama tv-elokuva Katsastus oli YLE Exportin DVD-julkaisutoivelistan kärkinimiä pitkään. Vihdoin viime kesänä 2009 saimme raivattua julkaisua jarruttaneet monet esteet (niiden luettelu ei lukijaa ilahduta, joten jätän väliin) ja pääsimme konkreettisesti vauhtiin julkaisun kanssa.

Selvää oli, että kruununjalokivi lähti tarkkaan syyniin, miten sen moottori parhaiten hyrähtäisi DVD-muodossa. Samalla päätimme, että teemme julkaisusta juhlajulkaisun Matti Ijäksen 60-vuotispäiväksi.

 

Matti Ijäs 60 vuotta

Pikkuvikoja, heleppo korjata

Ensin Katsastus –filkka pestiin ja puunattiin YLEn arkistossa, jotta se oli valmis lähetettäväksi remasteroitavaksi. Ammattilaiset poistivat filmistä roskat, värimäärittelivät sen uudestaan ja 4:3 kuva rajattiin 16:9 kuvaksi. Kaikkea valvoi alkuperäisen Katsastuksen alkuperäinen, mutta yhä niin tuore kuvaaja Pauli Sipiläinen. Kaikilla noilla tehdyillä toimenpiteillä ja toimenpiteisiin vaadittavilla laitteilla on ihan mielettömän hienoja teknisiä nimiä, mutta niitä en edes yritä kirjata. Eikö tää mallumaisen lakoninen selvitys, mitä tehtiin olekin riittävä? Ai ei vai? Menkää ite konttorille.

No joo tää mallu ei sitten muistanut, että kuvapojat katsovat vain kuvaa eikä muuta. Äänen jälkikäsittely jäi sen vuoksi hiukkasen viimetippaan, mutta Katsastuksen ikifani - äänisuunnittelija Timo Hintikka - teki ihmeitä joulukuussa ihan viime metreillä ja voilaa, niin on uudessa Katsastuksessa tilaääni. Vai oliko se sittenkin tilaihme?

 

Katsastus

Ottaako tytöt mökäöljyä?

DVD:n suunnittelussa ei riitä pelkkä hyvä sisältö, myös kuorrutus on ratkaisevaa. Autojen suhteenhan asia ei ole tietenkään sama – riittää kun rakkine kulkee, vai mitä? (Nyt lopetan tämän ruotsalainen vi**uilun.) Me Exportissa olemme ottaneet tavoitteeksi tekstittää kaikki julkaisumme ainakin suomenkielisin tekstein ja niin tekstitimme myös Katsastuksen. Samaan syssyyn päätimme käännättää sen englanniksi.

Koska olen ollut asiallinen jo kahden lauseen verran, niin kevennän tämän kappaleen visiolla, jota mietimme kollegamme kanssa männä viikolla. Pitkillä lennoilla (jos meistä joku nyt vielä lentää) näemme aina hienoja Hollywood –leffoja ja kultivoituneita matkailu- ja luontodokumentteja. Ajattelimme visiossamme laajentaa myyntitoimintaamme myös Finnairin lennoille. Eikö olisi hienoa, kun lennolla New Yorkista Helsinkiin näytettäisiin ensin vaikka Kahdeksan surmanluotia ”Eight Fatal Shots”ja perään sitten Katsastus ”Wedding Waltz” - Sulevi Peltola ruudussa kysymässä tytöiltä ”would you be interested in some firewater?”. Ei tulisi turistille niin paha kulttuurishokki, kun olisi jo lennolla valmennettu suomalaiseen small-talkiin.

Sinä otit sitten pirtelön

Me otimme mukaan Katsastus DVD:lle Juha Lehtolan ohjaaman dokumentin Matti Ijäksestä. Paljon on dokumentteja ja henkilökuvia ihmisistä ennenkin tehty – hyviä, huonoja, keskinkertaisia... Minua tämä dokumentti kiehtoo erityisesti lämmöllään ja läheisyydellään – tuntuu, että henkilö Matti oikeasti kertoo itsestään jotakin aitoa, päästää liki, näyttää sielustaan ainakin paidan liepeen verran. Dokumentti on luonnollisesti myös varustettu kaikin tekstiherkuin.

Muusta kuorruttamisesta vielä sen tilkkasen taustoja ja faktoja, että tein melkoisen metsästyksen ennen kuin löysin juhlajulkaisuun autenttisen käsikirjoituksen, josta painoimme näköisversion mukaan boxiin. Se löytyi lopulta lavastaja Paula Saloselta, mukana aito kahvitahra kuvausajoilta. Paulalta löysin myös hurmaavia luonnoksia lavasteista ja kuvauskohteista sekä kuvia kuvaustilanteista – niistä muutamia mukana DVD:n kansissa.

Parempi kuin sata jänistä

Näin sanoi ohjaaja Ijäs, kun esittelin levittäjäkumppanimme VL-Musiikin Pekan tekemän kansiversion hänelle. Tuskin voi kauniimpaa kiitosta ihminen saada – hyvältä tuntui monen työvaiheen jälkeen. Oli ihan pakko googlata lause – Matti siis kuuntelee Semmareita tarkalla korvalla. Nyt ei kuin halipatsuippa ja kiitokset kaikille ihmisille, jotka ovat olleet mukana DVD-tuotannon eri vaiheissa. JA ENNEN KAIKKEA ONNEA MATTI 25.2.2010!

Ulla Malassu

tuottaja, draama- ja viihdetallenteet

YLE Export

Faktaa:

YLE Export on YLEn myyntiosasto, joka hoitaa arkisto- ja tuotemyyntiä.

yle.fi/yleshop/, s-posti: tuote.info@yle.fi

Katsastus-DVD on myytävänä YLE-shopissa sekä tavarataloissa, marketeissa ja valikoiduissa katsastuskonttoreissa ympäri Suomen 24.2.2010 lähtien.

Katsastus DVD:n juhlajulkaisua on rajattu erä. Juhlajulkaisu on erikoispakkaus, jossa mukana alkuperäiskäsikirjoitus ja onnittelukortti, muuten sisältö sama kuin normaalijulkaisussa.

Kommentit