Hyppää pääsisältöön

Mielenterveyttä: Iloni, pelkoni

Miten selviytyä kun elämä koettelee, kun työpaikka menee, puoliso kuolee, ero raastaa? Tavalliset ihmiset kertovat miten elämän myrkyistä on luovittu.

Tietolaatikko

Neliosaisessa Mielenterveyttä -ohjelmassa käsiteltiin ihmisen henkistä hyvinvoinita ja voimavaroja, ihmisten välisiä suhteita ja kriiseistä selviämistä sekä selviytymiskeinojen merkitystä. Tavalliset ihmiset kertoivat kokemuksiaan ja ylilääkäri Paavo Koistinen kommentoi aiheita. Väleissä kuultiin Vesa Matti Loirin tulkintoja aihetta sivuavista kappaleista.

Ohjelman ensimmäisessä osassa käsiteltiin iloja ja pelkoja. Erilaisia vastoinkäymisiä kokeneet ihmiset siivoojasta peltiseppään kertoivat kokemuksiaan.

Aila Salmi erosi miehestään pian toisen lapsen syntymän jälkeen. Työkaveri huomasi lopulta Ailan pahan olon ja puuttui asiaan.

Jouko Jussilan näkemykset elämästä menivät uusiksi kun yllättäen selvisi, että vaimolla on enää kahdeksan kuukautta elinaikaa.

Mauno Ollikaisella on neljä lasta ja hän elää asumuserossa. Omista ongelmista puhuminen on vaikeaa, ja töissä paha olo purkautuu helposti huonotuulisuutena työkavereita kohtaan.

Pahaa oloa purkaa myös Kaisu Kotilainen, jonka aviomies joutuu kärsimään puolison ailahteluista.

Aino Laakso on tukenut työssään työpaikan luottamusmiehenä muita, mutta nyt käsiteltävänä on myös oma työttömyys.

Lääkäsi Paavo Koistinen kuvailee kuinka tasapainon järkkyminen elämässä voi ilmetä erilaisina psyykkisinä häiriöinä kuten masennuksena tai ahdistuksena, mutta yhtä lailla myös elimellisenä sairautena. Henkiset ongelmat voivat hänen mielestään olla osatekijänä monissa sairauksissa, kuten korkeassa verenpaineessa, vatsahaavassa, ihotttumassa tai astmassa.

Yksilölliset tekijät vaikuttavat siihen, kuinka paljon henkistä kuormaa ihminen kestää. Selviytymisen kannalta erittäin tärkeää on toisten ihmisten tuki. Apua voi saada vaikkapa ystäviltä, lapsilta, työtovereilta tai ammattiauttajalta.

Pohdintojen välissä kuullaan Vesa Matti Loirin tulkintaa kappaleesta Väinämöisen laulu.

Teksti: Heidi Sommar