Hyppää pääsisältöön

Henkilökuvassa Helge Herala

Helge Herala tuli koko kansan Heguliksi viihdeohjelma Valehtelijoiden klubista. Herala näytteli uransa aikana television lisäksi useissa eri teattereissa.

Helge Herala syntyi Hämeenlinnassa 30. syyskuuta 1922. Lapsuutensa Herala vietti Oulussa, jossa hänen isänsä toimi puolustusvoimien aseseppänä. Kun sota päättyi Herala oli 23-vuotias koulunsa keskeyttänyt nuorukainen.

Näyttelijänura avautui Heralalle sattumalta. Hän piti urheiluseuran tapahtumassa puheen. Paikalla oli Turun Työväen Teatterin avustaja, joka oivalsi Heralan näyttelijäntaidot.

1940-luvun lopulla Herala rakastui vastanäyttelijäänsä Marja Korhoseen. Näyttelijäpariskunta muutti samaisella vuosikymmenellä Helsinkiin ja Herala aloitti työt Intiimiteatterissa. Myöhemmin häntä pyydettiin Suomen Kansallisteatteriin. 70-luvulla Herala työskenteli pari vuotta myös Kouvolan teatterin johtajana.

Näyttelijänuraan tuli kolmentoista vuoden tauko, kun Herala perusti leipomon. 90-luvun alussa teatteri kuitenkin kutsui vielä lahjakasta näyttelijää ja uransa lopulla Herala näyttelikin vielä Q-teatterissa.

Televisiorooleja Heralalla oli useita. Valehtelijoiden klubin lisäksi hän esiintyi mm. Jatkoajassa. Heralan roolit olivat usein koomisia, vaikka hänen ensimmäinen elokuvaroolinsa olikin murhamies Roland af Hällströmin elokuvassa Hallin Janne.

Helge ja Marja Heralalle syntyi kolme lasta, Jarkko, Turo ja Heidi. Lapsista Heidi on jatkanut näyttelijänuralle vanhempiansa tapaan.

Helge Herala sairasti diabetesta ja häneltä jouduttiin amputoimaan jalat vuonna 2003. Herala kuoli Helsingissä 27. helmikuuta 2010

Teksti: Seija Aunila

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto