Hyppää pääsisältöön

Kasvata tomaattia ja paprikaa siemenistä

Siementen istuttaminen, taimien esikasvatus, kouliminen. Tomaatin kylvö. Aamu-tv:n vieraana Hyötykasviyhdistyksen Anu Ranta. Kuva: YLE

Maaliskuun puolivälissä on oikea aika kylvää tomaatin, paprikan ja chilin siemenet. Valitse ulkolajikkeita, jos siirrät kasvit kesällä ulos. Kasvatus onnistuu myös sisällä tai parvekkeella. 

Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Ranta opastaa siementen kylvämisessä:

Taimikasvatukseen käytetään kylvö- tai taimimultaa. Siemen sisältää kaiken tarvitsemansa ravinnon, ja siksi multa ei saa olla liian ravinteikasta.

 

  • Onnistuneen taimikasvatuksen niksi on vermikuliitti. Vermikuliitti on luonnonmineraali, joka sitoo vettä ja tekee mullan ilmavaksi. Ilmavuus ja kosteus ovat siemenen elinehto. Vermikuliitin voi sekoittaa kylvömultaan tai sillä voi peittää kylvöksen.
  • Kouliminen = siirrä kasvit ajoissa omiin ruukkuihinsa tai harvempaan istutukseen, jotta ne saavat tarpeeksi tilaa ja kasvavat vahvoiksi. Koulinta tehdään, kun sirkkalehtien jälkeen ilmestyvät ensimmäiset oikeat lehdet.

Anu Ranta näyttää myös, kuinka puisella ruukuntekijällä kiepautetaan sanomalehtipaperista istutusastioita taimille. Nykymusteet ovat myrkyttömiä, joten sanomalehteä voi huoletta käyttää myös syötävien kasvien kasvatuksessa. Sanomalehtiruukut ovat hauskoja myös ikkunalaudalla ja esimerkiksi salaatinkasvatus onnistuu niissä hyvin.   

Linkit: