Hyppää pääsisältöön

Virusliiga -kaappaus tietokoneella

Tietokonevirus ei aina aiheuta näkyviä haittoja. Hyväuskoinen käyttäjä ei usein edes aavista mihin tarkoituksiin huomaamattomasti kaapattua konetta käytetään.

Tietolaatikko

Hakkerilla voidaan tarkoittaa taitavaa tietokoneenkäyttäjää, joka tuntee hyvin järjestelmät ja laitteet. Termi sekoittuu usein krakkeriin jolla tarkoitetaan henkilöä, joka murtautuu tietojärjestelmään. Mediassa tietoturvarikollisia kutsutaan hakkereiksi.

Botti on lyhenne sanasta robotti ja tarkoittaa keinotekoista laitetta tai sovellusta, joka osaa toimia itsenäisesti sille määriteltyjen toimintaohjeiden puitteissa. Botti on ohjelma, joka suorittaa tiettyjä tehtäviä määriteltyjen ohjeiden mukaan ainakin osittain itsenäisesti eli ilman ihmisen myötävaikutusta.

Virusten tekijät pyrkivät yleensä varastamaan tärkeitä tietoja kuten luottokorttitietoja tai käyttämään konetta toisiin rikoksiin. Spotlight-ohjelmassa kurkistetaan suomalaisten IT-rikollisten maailmaan.

Virus pääsee tietokoneelle yleensä tavallisen tietokoneen käyttäjän hyväuskoisuuden ansiosta. Monet virukset leviävät puutteellisen suojauksen tai varomattoman sähköpostiliitteiden avaamisen takia.

Botit ovat nykyisten tietokonevirusten kärkeä. Ne ovat huomaamattomia ja aktivoituvat aina kun kone käynnistetään. Boteista voidaan muodostaa bottiverkkoja, jolloin useita koneita voidaan valjastaa esim. roskapostin lähetykseen ja salasanojen murtamiseen. Vaikka rikos tehdään Suomessa, seuraukset ovat maailmanlaajuiset.

Bottivirus etsii koti- tai yritystietokoneiden suojamekanismien aukkoja. Aukon löytäessään virus tunkeutuu koneeseen ja avaa verkon kautta kanavan, jonka kautta rikollinen voi kerätä tietoa koneelta tai antaa koneelle komentoja.

Bottiverkon kautta voidaan lähettää valtavat määrät roskapostia kuten mainoksia tai ottaa yhteyttä johonkin tiettyyn palvelimeen ja ylikuormittaa se.

Varustamalla oman koneen sijasta muiden koneita roskapostin lähetykseen saadaan luotua usean koneen tehokas verkosto ja rikollisen henkilöllisyys pysyy salassa. Myös tietokoneeseen kytkettyjä webbikameroita voidaan kaapata.

IT-rikollisuuden taustalla on yleensä taloudellisen hyödyn tavoittelu, vaikkei se olekaan ainoa houkutin.

Neo-nimellä toimiva hakkeri on noussut kulttisuosioon Latviassa paljastaessaan raskauttavia tietoja pankinjohtajista. Verotietoja varastamalla hän on paljastanut pankinjohtajien ylisuuria palkkoja ja bonuksia jakavia yhtiöitä, jotka samaan aikaan hakevat valtiolta talousapua.

Jotkut virusten levittäjät tavoittelevat vaikutusvaltaa ja julkisuutta ja pyrkivät tuhoamaan maailmanlaajuista verkkoa levittämällä viruksia.

Vuoden 2010 alkuun mennessä yhteensä yhdeksän suomalaista on saanut tuomion virusrikoksista. Kaikki tuomitut ovat olleet nuoria 15-25 vuotiaita miehiä. Näkymättömiä rikollisia on paljon enemmän.

Teksti: Heidi Sommar

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto