Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä jääraapat

Tänä talvena autojen tuulilasit ovat notkuneet jäästä ja lumesta ja niiden putsaaminen on vaatinut useamman katkenneen pysäköintikiekon. Tässä testissä pääsevät vauhtiin tuulilasien ammattiraappaajat.

Helsingin pysäköinninvalvonnasta jääraappoja ovat saapuneet testaamaan Olli Vuoristo, Tiina Korhonen ja Kari Jokinen.

kolme kovaa (Video still, Kuva: YLE)

Testiryhmä kokeili raappoja viikon ajan. Testattavat raapat on kerätty vilkkaasti liikennöityjen Itäväylän ja Tuusulantien huoltoasemilta. Hintakatto oli viisi euroa ja testin ulkopuolelle jätettiin harjalliset raapat. Tuotteet ovat saksassa tehdyt hanskaraappa, punamusta Ice scraper ja sekä kiinalaisvalmistein sininen Iceskraper, Nesteen kotimainen Kungs, sekä Murskan kolme mallia: KolmioMurska, TeräsMurska ja punamuovinen Murska.

testiraapat (Video still, Kuva: YLE)

KolmioMurska

Kotimaisessa KolmioMurskassa on kolme eri raaputuspintaa, joten se ei ole aivan kertakäyttöinen. Testiryhmän mielestä raappa oli aavistuksen liian pieni. KolmioMurskan kuminen lisäosa ei toiminut toivotulla tavalla, koska kumi oli liian kova ja käytössä se rispaantui huonoksi.

-Kyllä tää kehnosta lapiosta käy, sanoo Tiina Korhonen.

Shellin kiinalaisvalmisteinen Iceskraper

Kiinalainen Iceskraper, osoittautuu lupaavasta ulkonäöstään huolimatta sudeksi. Raapan virkaa toimittava pleksilasi hajosi jo muutaman käyttökerran jälkeen. Tuotetta luonnehdittiin painavaksi ja epäkäytännölliseksi.

-Tää oli se, jonka mä jo kahden käyttökerran jälkeen panin pois kokonaan, tää ei käy kaareville pinnoille ollenkaan, ilmoittaa Kari Jokinen.

Shellin saksalaisvalmisteinen Ice Scraper

Ice Scraper (Video still, Kuva: YLE)Tämän tuotteen kohdalla testaajien ilmeet kirkastuivat. Raappa oli kevyt ja raappauskulma oikea. Kahva liimautuu nahkahanskaan ja hammastettu yläpuoli hoitaa teräsjään. Edes sulanpuhdistusmahdollisuuden puuttuminen ei haitannut testiryhmää.

Olli Vuoristo harkitsi punamustan Ice Scraperin hankkimista kotikäyttöön,
-Tällähän raaputtelee ilokseen, melkein.

Murska

Murskan punainen on testituotteista yksinkertaisin. Siinä ei ole mitään lisätoimintoja, ja se näkyy myös hinnassa. Murska maksaa 70 senttiä Itäväylän Teboililla.

-Tää on ajateltu loppuun asti tän käyttötarkotus, sanoo Kari Jokinen ja harmittelee samalla tuotteen kertakäyttöisyyttä. Olli Vuoristo on samoilla linjoilla,
-Paremmin se tällä lähtee kuin CD-levyn kannella, ja suht pomminvarma paketti, mut kun se tylsyy, niin se on sitten siinä.

Hanskaraappa

Testin erikoisuus yhdistetty hanska ja raappa aiheutti huvittuneisuutta testaajissa. Ideaa kiiteltiin, mutta toteutus on jäänyt puolitiehen. Kahdesta hanskasta raappa irtosi heti alkuvaiheessa. Raapan terä oli riittävän kiilamainen, mutta muovin laadussa tuntui olevan jotain vikaa, koska jäätä vastaan se jäi kakkoseksi. Oiva valinta hanskattomalle autoilijalle.

Kungs

Kungsin raapasta testaajat löytävät pelkästään hyvää sanottavaa. Raappa on pitkäikäinen, täydellisesti muotoiltu, kevyt ja toimiva. Sulanpuhdistusmahdollisuus on kuin kirsikka mansikkakakun päälle.

testivoittaja (Video still, Kuva: YLE)

Tiina Korhonen ei peitellyt tyytyväisyyttään,
-Tämmöisen vois kyllä omaan autoon hankkii. Ennen tätä testiä ei edes ajatellut, et näissä ois mitään eroa. Tää on aivan ehdoton.

Kari ja Olli olivat samaa mieltä.

TeräsMurska

-Tää metallinen, mitä ei uskalla näihin nykylaseihin käyttää, varsinkaan tuulilaseihin koska ne on niin pehmeitä, että voi naarmuttaa sitten. Tietenkin ehkä jotain sivulaseja voi raapata, jotka on vielä karkastua lasia, tietää Kari Jokinen

Olli Vuoristo oli samoilla linjoilla,
-Semmoinen teräsjää varmasti lähtis hyvin, mut en mä uskailtais oman auton tuulilasia rapsutella. En suosittele.

Tulokset:

Tuote Pisteet 1-5 Hinta/€
Kungs 5 3,50€
Ice Scraper 4 3,00€
KolmioMurska 2,7 2,90€
Murska 2,5 0,70€
TeräsMurska 1,8 1,90€
Shellin Iceskraper 1,3 3,40€
Shellin hanskaraappa 1,3 4,70€

Liikenneturva kehottaa puhdistamaan kaikki lasit ennen liikkeelle lähtöä, peilejä myöten, ja välttämään jääraapan säilyttämistä jalkatiloissa. Raappa saattaa kiilautua jarru- tai kaasupolkimen alle ja aiheuttaa onnettomuuden.

Tuomas Kiukas / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.