Hyppää pääsisältöön

Miten käy Lapin matkailulle?

Onko Lappiin jo rakennettu liikaa majoitustiloja? Miten matkailusta saadaan ympärivuotinen elinkeino? Näitä kysymyksiä pohdittiin Lapissa jo 1970-luvun alussa.

Vuonna 1972 valmistuneessa Lapin vartissa maalailtiin, että Lapin matkailu elää yhtä pahinta kriisikauttaan.

Sen kummemmin kesä- kuin talvimatkailukaan ei ollut kannattavaa ja matkailualan yrityksen velkaantuivat vuosi vuodelta. Ulkomaista massaturismia on Lappiin turha odottaa, ohjelmassa korostettiin.

Yhtenä syynä matkailun kriisiin nähtiin 1970-luvulla Suomen kova hintataso. Suomalaiset matkailijat lähtivät mieluimmin etelän aurinkoon kuin Lapin tuntureille.

Teksti: Reijo Perälä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto