Hyppää pääsisältöön

Talvisen Itämeren työjuhdat Sisu ja Tarmo

Jäänmurtaja Sisu lähti ensimmäiselle merimatkalleen vuonna 1976. Seuraavana vuonna valmistuneessa J/M Sisu - talvisen Perämeren työjuhta -ohjelmassa käydään läpi Sisun teknisiä ominaisuuksia sekä seurataan aluksen arkipäivää Perämerellä. Päiväkirja jäänsärkijältä -ohjelmassa vuodelta 1970 nuori poika tutustuu jäänmurtaja Tarmon toimintaan ja laitteistoon.

Suuren kokonsa ja tehonsa vuoksi Sisu otetaan käyttöön tavallisesti viimeisenä jäänmurtajana sydäntalven pahimpiin olosuhteisiin. Mitä kylmempi ja jäisempi talvi sitä enemmän työtä jäänmurtajalla on.

Talvet 1989–1990 ja 1994–1995 olivat poikkeuksellisesti niin leutoja, että jäänmurtajat pysyivät kesälepopaikoillaan.

Sisun odotetaan turvaavan pohjoisten satamiemme ympärivuotinen liikenne 2020-luvulle saakka.

Vuonna 1970 valmistuneessa ohjelmassa nuori poika pääsee tutustumaan jäänmurtaja Tarmon toimintaan ja laitteistoon.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto