Hyppää pääsisältöön

Graffitit - taidetta vai töhryä

Urbaanikulttuuri syntyy kaduilla ja harrastajat pitävät yleensä välimatkaa valtakulttuuriin. Monista entisistä graffiti-maalareista on kuitenkin tullut menestyneitä taiteilijoita, muotoilijoita ja luovia ammattilaisia.

Graffitit ovat näkyneet suomalaisessa katukuvassakin jo 25 vuotta. Ovatko graffitit taidetta, vandalismia vai luonnon roskaamista?

Asenteet graffiteja kohtaan vaihtelevat. Jotkut kannattavat ankaraa nollatoleranssia, toisten mielestä graffitit ovat osa kaupunkikulttuuria.

Helsingin kaupunki on yrittänyt kitkeä ilmiötä kymmenen viime vuotta Stop Töhryille -projektilla. Projektia on arvostellut mm. kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

Tamperetta on sanottu graffitin pääkaupungiksi, vaikka sielläkin kaupungin graffiti-putsareille riittää töitä eikä maalauksia suvaita ainakaan kaupungin keskustassa.

Helsingin tiukkaa graffiti-linjaa kritisoitiin vuonna 2008 URB-kaupunkifestivaaleilla. Entiset graffitin tekijät esittäytyivät nykytaiteilijoina laajassa Ex-Vandals näyttelyssä.

Teksti: Emilia Kemppi

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto