Hyppää pääsisältöön

Saariston rengastie

Saariston rengastie on parisataa kilometriä pitkä reitti Turun saaristossa, jossa matkaa taitetaan teitä ja siltoja pitkin, maantielautoilla, losseilla ja yhteysaluksilla.

Tietolaatikko

Saariston rengastie kulkee Turun, Kaarinan, Länsi-Turunmaan, Kustavin, Taivassalon, Maskun ja Naantalin kuntien alueella.

Merenkulkulaitos käynnisti Saariston rengastie -hankkeen vuonna 1996 matkailun edistämiseksi ja saariston liikenneyhteyksien parantamiseksi.

Saaristoreitin varrelta löytyy mm. historiallisia nähtävyyksiä, saariston elämää esitteleviä näyttelyitä, näkötorneja, luontopolkuja, uimarantoja ja ravintoloita.

Rengastie on tuonut Turun saaristoon paljon matkailijoita. Vuoteen 2008 mennessä hankkeeseen oli satsattu noin kolme miljoonaa euroa ja tuottoa oli tullut 20 miljoonaa. Reitin varrelle on syntynyt lähes neljäkymmentä uutta yritystä.

Rengastien suosio ei ole miellyttänyt kaikkia. Saariston asukkaat, kesämökkiläiset ja luonnonsuojelijat ovat valitelleet saarien läpi kiitävistä pitkistä auto- ja moottoripyöräletkoista. Ruuhkia on pyritty vähentämään sujuvammalla lauttaliikenteellä ja pyöräilyä lisäämään parantamalla pyöräreittejä.

Teksti: Heidi Sommar