Hyppää pääsisältöön

Saariston rengastie

Saariston rengastie on parisataa kilometriä pitkä reitti Turun saaristossa, jossa matkaa taitetaan teitä ja siltoja pitkin, maantielautoilla, losseilla ja yhteysaluksilla.

Tietolaatikko

Saariston rengastie kulkee Turun, Kaarinan, Länsi-Turunmaan, Kustavin, Taivassalon, Maskun ja Naantalin kuntien alueella.

Merenkulkulaitos käynnisti Saariston rengastie -hankkeen vuonna 1996 matkailun edistämiseksi ja saariston liikenneyhteyksien parantamiseksi.

Saaristoreitin varrelta löytyy mm. historiallisia nähtävyyksiä, saariston elämää esitteleviä näyttelyitä, näkötorneja, luontopolkuja, uimarantoja ja ravintoloita.

Rengastie on tuonut Turun saaristoon paljon matkailijoita. Vuoteen 2008 mennessä hankkeeseen oli satsattu noin kolme miljoonaa euroa ja tuottoa oli tullut 20 miljoonaa. Reitin varrelle on syntynyt lähes neljäkymmentä uutta yritystä.

Rengastien suosio ei ole miellyttänyt kaikkia. Saariston asukkaat, kesämökkiläiset ja luonnonsuojelijat ovat valitelleet saarien läpi kiitävistä pitkistä auto- ja moottoripyöräletkoista. Ruuhkia on pyritty vähentämään sujuvammalla lauttaliikenteellä ja pyöräilyä lisäämään parantamalla pyöräreittejä.

Teksti: Heidi Sommar

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto