Hyppää pääsisältöön

Saariston rengastie

Saariston rengastie on parisataa kilometriä pitkä reitti Turun saaristossa, jossa matkaa taitetaan teitä ja siltoja pitkin, maantielautoilla, losseilla ja yhteysaluksilla.

Tietolaatikko

Saariston rengastie kulkee Turun, Kaarinan, Länsi-Turunmaan, Kustavin, Taivassalon, Maskun ja Naantalin kuntien alueella.

Merenkulkulaitos käynnisti Saariston rengastie -hankkeen vuonna 1996 matkailun edistämiseksi ja saariston liikenneyhteyksien parantamiseksi.

Saaristoreitin varrelta löytyy mm. historiallisia nähtävyyksiä, saariston elämää esitteleviä näyttelyitä, näkötorneja, luontopolkuja, uimarantoja ja ravintoloita.

Rengastie on tuonut Turun saaristoon paljon matkailijoita. Vuoteen 2008 mennessä hankkeeseen oli satsattu noin kolme miljoonaa euroa ja tuottoa oli tullut 20 miljoonaa. Reitin varrelle on syntynyt lähes neljäkymmentä uutta yritystä.

Rengastien suosio ei ole miellyttänyt kaikkia. Saariston asukkaat, kesämökkiläiset ja luonnonsuojelijat ovat valitelleet saarien läpi kiitävistä pitkistä auto- ja moottoripyöräletkoista. Ruuhkia on pyritty vähentämään sujuvammalla lauttaliikenteellä ja pyöräilyä lisäämään parantamalla pyöräreittejä.

Teksti: Heidi Sommar

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto