Hyppää pääsisältöön

Leena Palotie – ihmiskunnan kartantekijä

Leena Peltonen-Palotie (1952-2010) tunnettiin yhtenä maailman arvostetuimmista geenitutkijoista. Hänen tutkimuksensa yhdisti perusmolekyylibiologiaa ja lääketiedettä erilaisten sairauksien ymmärtämiseksi.

Maan mainiot -sarjan henkilökuvassa Leena Palotie - ihmiskunnan kartantekijä vuodelta 2004 seurataan Palotien työpäivää sekä matkataan hänen opiskelukaupunkiinsa Ouluun.

Tutkimustyönsä lisäksi Leena Palotie piti tärkeimpänä tehtävänään uuden tutkija-sukupolven kouluttamista.

Radio-ohjelmassa Miten minusta tuli minä Palotie kertoi tiestään tutkijaksi.

Helsinkiläissyntyinen Palotie valmistui ylioppilaaksi ja opiskeli lääketiedettä Oulussa. Hänestä piti tulla lastenlääkäri, mutta laboratoriotyö vei voiton.

Haastattelun aikaan Palotie työskenteli Sanger-instituutissa Englannissa ihmisgenetiikan tutkimusohjelmanjohtajana. Palotien yksikön tutkimuskohteena oli nimenomaan suomalaisten perimä ja suomalaisten kansansairauksien selvittäminen, mikä oli Palotielle sydämenasia.

Peltonen vieraili Aamusydämellä-ohjelmassa itsenäisyyspäivänä vuonna 2009 yhdessä toisen tieteen huippunaisen, syöpälääkäri Inkeri Elomaan kanssa. Molemmat ovat työskennelleet suomalaisten terveyden ja perimän tutkijoina.

Toimittaja Hilla Blombergin kysyessä Palotien tulevaisuuden haaveista, hän arvelee, että vielä olisi aikaa yhdelle kymmenvuotiselle tutkimushankkeelle.

Leena Peltonen-Palotie (1952-2010)

Professori Leena Peltonen-Palotie nimitettiin lokakuussa 2009 tieteen akateemikoksi. Akateemikon arvo on valtiovallan korkein huomionosoitus tieteentekijälle. Arvonimi voi olla vain 12 suomalaisella yhtäaikaisesti.

Peltonen-Palotie menehtyi luusyöpään Helsingissä 11.3.2010.

Leena Peltonen-Palotielle myönnettiin useita arvostettuja kansainvälisiä palkintoja. Kolme päivää ennen kuolemaansa hän sai oman postimerkkinsä naistenpäivän kunniaksi.

Suomen Akatemia pääjohtaja Markku Mattila luonnehti, että tiedenaisen jättämää aukkoa Suomen tiedeyhteisöön on mahdotonta täyttää. Viestintäjohtaja Maj-Lis Tannerin mukaan Peltonen-Palotie oli aktiivinen ja puhui laadukkaan suomalaisen tutkimuksen puolesta loppuun asti.

Teksti: YLE Uutiset