Hyppää pääsisältöön

M. A. Nummisen uusrahvaanomainen yhtye

Hra Numminen jatsiyhtyeineen esittelee ulkomailla suurta kohua herättänyttä swing-musiikkia Gräsårdin tanssilavalla Hangelbyssä huhtikuussa 1970.

Tietolaatikko

Armaani sä silloin oot (I want you to be my baby). Hendricks, Jon (säv). Numminen, Mauri Antero (san).
Salama kirkkaalta taivaalta (Orange-colored sky). Delug, Milton (säv). Numminen, M. A. (san).
Missä yösi vietitkään. Essen, Robert von (säv). Uhlenius, Jani (sov). Ela (= Laine, Eine) (san). Numminen, Mauri Antero (san).

Uusrahvaanomaisesta iskelmämusiikista tuli taiteilija Nummisen leipälaji 1970-luvulla. Hän siirtyi siihen katsottuaan antaneensa jo kaikkensa avantgarden ja undergroundin saralla.

Nummisen silloinen vakiosäestäjä Jani Uhlenius oli tutustunut 30-luvun saksalaiseen hot-musiikkiin. Se toimi inspiraationlähteenä Nummisen ja yhtyeen levyttäessä joulukuussa 1969 ensimmäistä yhteistä singleään Kissa vieköön/Missä yösi vietitkään.

Uusrahvaanomaisesta jatsista tuli tavattoman suosittua, ja pian ilmestyi Nummisen ja Uhleniuksen orkesterin ensimmäinen Long Playing -levy.

Pekka Gronow kirjoitti sen takakannessa: "Kas tässä levy, jota ilman kukaan hot-hullu ei voi tulla toimeen! Joukko maan parhaita rytmimuusikereita soittamassa mannermaisia uutuussäveleitä, jonka lisäksi on mainittava, että laulusolisti hra Numminen esittää kertosäkeet suomenkielellä!"

Swing on esittelytekstin mukaan "uusi sensaatio, jota kuitenkin vain harvat ymmärtävät". Ulkomailla se on kuitenkin nostattanut kerrassaan hirmumyrskyn.

Aivan erityisesti Gronow kiinnittää huomiota lukuisiin hot-hienouksiin hra Nummisen tulkinnoissa. "Varsinkin kappaleessa Armaani sä silloin oot, jossa häntä avustaa lauluyhtye Rytmi-Kolmoset, hän ylettyy suorastaan mannermaista tasoa olevaan suoritukseen!"

Kommentit