Hyppää pääsisältöön

Tungos diplomaattikutsuilla

Mitä virkaa on sadoilla suomalaisdiplomaateilla, kun EU rakentaa kaikille yhteistä lähetystöverkostoa? Suomella on pienestä koostaan huolimatta laaja edustustojen verkko: Ulkoministeriön alaisia suurlähetystöjä ja muita edustustoja on maailmalla yhteensä 98.

Suomi esimerkiksi haluaa ylläpitää omaa suurlähetystöä jokaisessa EU-maassa Maltaa lukuun ottamatta. Ruotsi puolestaan on juuri päättänyt sulkea viisi suurlähetystöä eri EU-maissa mm. säästösyistä.

Ulkoministeriön tuoreesta selvityksestä käy ilmi, että Suomen edustustoverkkoa haluttaisiin edelleen pikemminkin laajentaa kuin supistaa – siitä huolimatta, että valtion tuottavuusohjelma asettaa myös ulkoministeriölle säästötavoitteita. Ulkoministeri Alexander Stubb arvioi MOT:n haastattelussa että uusia edustustoja voidaan harkita esimerkiksi Kaukasian ja Keski-Aasian maihin.

Samalla kun Suomi suunnittelee yhä uusia ulkomaanedustustoja, EU on alkanut rakentaa uutta ulkosuhdehallintoa. Suunnitelmiin kuuluu jo nyt kattavan edustustoverkoston laajentaminen lähes kaikkiin maailman maihin, ja EU-edustustojen palveluiden laajentaminen.

MOT selvittää nyt, mihin suomalaiskansallisia suurlähetystöjä tarvitaan sellaisissakin maissa, joihin Suomella ei muuten ole erityisen läheisiä suhteita. Miksi laajaa edustustoverkkoa halutaan pitää yllä, vaikka EU-lähetystöt ja kansalliset lähetystöt tekevät jo nyt päällekkäistä työtä? Ja mitä kaukomailla toimivat Suomen pienet suurlähetystöt oikeastaan tekevät?

Mihin suomalaiskansallisia suurlähetystöjä tarvitaan maissa, joihin Suomella ei muuten ole erityisen läheisiä suhteita?

MOT:n toimittaja Kati Juurus selvitti Tunisin ja Bratislavan suurlähetystöissä, kuinka Suomen elintärkeitä etuja maailmalla valvotaan.

Paikan päällä diplomaattien työstä välittyi varsin leppoisa kuva. Ulkoministeri Stubbkin myöntää nuorempana ihmetelleensä, mitä joissakin lähetystöissä tehdään. Nyt ministerinä hän on kuitenkin alkanut pitää kaikkia edustustoja hyödyllisinä. Ulkoministeri vakuuttaa myös lukevansa läpi kaikkien suurlähetystöjen kaikki raportit.

Ehkä raporteista paljastuisi, miksi kaukaisia pikkulähetystöjäkin on tärkeää pitää yllä? Ikävä kyllä, edustustojen luottamukselliset raportit on määrätty salaisiksi 25 vuodeksi. Mutta onneksi ulkoministeri Stubb lupasi MOT:lle pääsyn myös luottamuksellisten edustustoraporttien äärelle.

Haastatellut

  • Laura Reinilä, Suomen Tunisin-suurlähettiläs
  • Tuomas Forsberg, kansainvälisen politiikan professori, Tampereen yliopisto
  • Timo Soikkanen, poliittisen historian professori, Turun yliopisto
  • Jukka Leino, Suomen Bratislavan-suurlähettiläs
  • Anneli Virtanen, vientikeskuspäällikkö, Finpro, Tunis
  • Alexander Stubb, ulkominister
  • Adrianus Koetsenruijter, suurlähettiläs, EU:n Tunisin edustusto
  • Mikael Westerlind, Ruotsin Bratislavan-suurlähettiläs

Lisätietoa

Toimittaja Kati Juurus