Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kuntosalijäsenyys voi olla pallo jalassa

Vuoden tai jopa kahden pituinen määräaikainen jäsenyys kuntokeskukseen käy kalliiksi, jos sitä ei käytä.

Sopimuksesta ei niin vain aina pääsekään irti, vaikka olisi painaviakin syitä.

Ida venyttelee (Video still, Kuva: YLE)Helsinkiläinen Ida Jarnila liittyi viime marraskuussa Elixia-liikuntakeskukseen määräaikaiseksi jäseneksi. Jäsenyys sitoi puoleksitoista vuodeksi. Liittymiseen houkuttivat hyvä tarjous sekä lupaukset salin korkeasta tasosta. Noin kolme viikkoa liittymisen jälkeen kuntoilu muuttui ikäväksi.
ruuhkaa (Video still, Kuva: YLE)-Noin pari pari kuukautta sitten aloin huomata, että salille on tullut todella paljon lisää porukkaa. Silloin huomasi, että ryhmäliikuntatunnit ovat todella täynnä ja salillakin oli täyttä. Joka paikkaan sai jonottaa.

Idan ongelma ei ole kaikkein tyypillisin, mutta se kertoo siitä miten ahtaalla kuluttaja on tehtyään määräaikaisen jäsensopimuksen kuntokeskuksen kanssa. Salia kun ei voi noin vaan vaihtaa. Kuluttajaviraston lakimiehen Katri Väänäsen mukaan usein tilanne on se, että kuluttajalle ei ole sopimuksentekohetkellä tuotu riittävän selvästi esille, mitä tarkoittaa kun kuluttaja sitoutuu määräaikaiseen sopimukseen. Toisaalta sopimuksissa on myös ehtoja joiden perusteella sopimuksesta ei pääse missään tilanteessa eroon.

Mitkä ovat kuntokeskusyrittäjän laadulliset velvoitteet?

kuntosali (Video still, Kuva: YLE)Kuluttajavirastolle on tullut kysymyksiä kuntokeskussopimuksista jo usean vuoden ja heille valittavat kuluttajat ovat ongelmasta vain jäävuoren huippu. Useat vain tyytyvät kohtaloonsa ja maksavat jäsenyyttä käyttämättä palvelua. Idan kotikuntokeskuksen Elixian jäsenyys maksaa 58-90 euroa kuukaudessa, ja siitä on vaikeaa päästä eroon. Elixian toimitusjohtajan Miika Huotarin mukaan Elixia jäsenyyden purkuehdot ovat hyvin selkeät.

-Jos asiakkaalla on sitova jäsenyys, hänellä on kaksi mahdollisuutta purkaa sitova sopimus. Ne ovat pysyvä liikunnallinen haitta, joka estää liikunnan harrastamisen sekä muutto paikkakunnalle, jossa ei ole Elixia liikuntakeskusta. Sen jälkeen kun asiakkaan määräaikainen jäsenyys on mennyt umpeen, esimerkiksi yhden vuoden jälkeen, hän voi irtisanoa sopimuksen kuukauden irtisanomisajalla.

painoharjoittelua (Video still, Kuva: YLE)Jäsenyyden myötä asiakas siis todella sitoutuu kuntokeskukseen eikä siitä helposti eroon pääse. Mutta mihin palvelun tarjoaja sitoutuu?
-Minusta sopimuksessa voisi olla sellainen ehto, jolla tavallaan taataan sellainen tietty palvelutaso, ehdottaa Jarnila.
Elixialla tällaisia laadullisia velvoitteita sopimuksessa ei ole.
Asiakkaalla on vain vähän tehtävissä, jos hän kokee, että palvelun taso merkittävästi huononee. Mutta voiko asiakas irtisanoa Elixia jäsensopimuksen mikäli hän kokee, ettei saa enää haluamaansa palvelua?
-Ei voi, vastaa Huotari.

Kuntosalisopimukset eivät ole aina netissä esillä

Joka vuosi Kuluttajavirasto muistuttaa huolellisuudesta määräaikaisten jäsenyyksien laatimisessa. Silti ongelma ei tunnu katoavan. Kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen toivoo, että sopimusehdot olisivat selkeät ja etukäteen saatavilla.
-Nythän tilanne on se, että esimerkiksi näiden kuntokeskusyrittäjien nettisivuilla ei ole saatavilla sopimusehtoja, jolloin asiakas ei voi niihin etukäteen tutustua.

Kävimme läpi isoimmat kuntokeskukset ja ainoastaan kuntokeskus SATS:lla oli jäsensopimus nettisivuilta helposti löydettävissä.

Jäsenyydestä voi päästä eroon siirtämällä sen toiselle henkilölle

jalkalihastreeniä (Video still, Kuva: YLE)Kuntokeskusjäsenyys on siis todellinen pallo jalassa, mutta onneksi löytyy porsaanreikä, jonka avulla jäsenyydestä pääsee eroon. Jäsenyyden voi siirtää toiselle henkilölle. Se on mahdollista esimerkiksi Elixiassa, Blue Fittnesillä ja Lady Linella. Kauppa käykin vilkkaasti netin keskustelupalstoilla.

Espoolainen Jarkko kyllästyi tiukkoihin irtisanomisehtoihin ja perusti sivuston, joka tarjoaa ilmaiseksi palvelua, jonka avulla voi myydä oman kuntosalinjäsenyyden. Miten Jarkon sopimussali Elixia suhtautuu jäsenyyksien myyntiin Internetissä?
-Me näkisimme heidät luonnollisesti mieluummin treenaamassa Elixiassa ja yrittävän sitä kautta parantaa heidän henkistä ja fyysistä hyvinvointia, mutta luonnollisesti kysymys on heidän jäsenyydestään, johon heillä on oikeus, vastaa Huotari.

Muista nämä asiat ennen kuin liityt

Ennen kuin liittyy kuntokeskuksen jäseneksi kannattaa muistaa seuraavat asiat.
1. Arvioi realistisesti, kuinka usein tulet käymään kuntokeskuksessa. Mieti mikä sali tulee käyntikertoihisi nähden edullisimmaksi ja muista että on myös olemassa runsaasti saleja joihin ei tarvitse ostaa määräaikaista jäsenyyttä.
2. Testaa palvelut kertamaksuhinnalla ennen kuin liityt. Tutustu kuntokeskuksen tiloihin, laitteisiin ja tarjontaan, ja pohdi vastaavatko ne tarpeitasi.
3. Mikäli sinulle luvataan liittymisen yhteydessä jotain sellaista mikä on ehto liittymisellesi, vaadi että se myös kirjataan sopimukseen.
4. Lue tarkkaan sopimusehdot. Kiinnitä sopimuksessa erityisesti huomiota jäsenyyden vähimmäiskestoon, maksutapaan ja kokonaishintaan. Selvitä tarkkaan millä ehdoilla pystyt purkamaan sopimuksen. Jos et ymmärrä jotain kohtaa, kysy.
Opettiko tapaus Idalle jotain?
-Tämä on opettanut ehkä sen verran, että jatkossa suhtautuu kriittisemmin noihin määräaikaisiin sopimuksiin ja katsoo tarkemmin muun muassa niiden ehtoja.

Marika Väisänen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.