Hyppää pääsisältöön

Meille tulee vauva

Seitsenvuotias Maarit odottaa sekavin tuntein uutta pikkusisarusta. Mitä tapahtuu, kun vauva syntyy ja Maaritin elämä muuttuu?

Maaritin perheessä odotetaan vauvaa. Maarit toivoo pikkuveljeä, joka kasvettuaan puolustaisi häntä.

Tulevaa isosiskoa kiinnostaa äidin mahassa oleva vauva, ja vanhemmat kertovat hänelle mm. kohdusta, äitiyslomasta ja Maaritin omasta vauva-ajasta.

Isä tuo kotiin äitiyspakkauksen, ja Maarit käy yhdessä isän kanssa hakemassa vintiltä Maaritin vanhat vauvanvaatteet ja tarvikkeet.

Vauvan syntymä on Maaritille pettymys, sillä hän ei pääse mukaan synnytyslaitokselle, eikä edes katsomaan äitiä sinne. Isä kertoo, ettei alle 12-vuotiaita päästetä osastolle, koska heissä voi olla tarttuvia tauteja. Ei auta, vaikka Maarit puolustautuu: "Ei mulla ole tarttuvia tauteja. Mä olen sairastanut kaikki rokotkin, paitsi isorokon."

Pettymystä lisää se, ettei Maarit saakaan toivomaansa pikkuveljeä vaan siskon. Vanhempien kaikki aika tuntuu olevan omistettu vauvalle, eikä Maarit saa nukuttua yöllä, kun tulokas itkee. Maaritin itsensä sen sijaan oletetaan olevan jo iso tyttö ja käyttäytyvän sen mukaisesti.

Maarit on jo vähällä karata kotoa, mutta tarkkanäköinen vaari pelastaa tilanteen.

Lopulta Maarit näkee pikkusiskon hyvätkin puolet ja vakuuttuu siitä, että vauva pitää hänestä. Eikä hänellä sitä paitsi juuri ole vaihtoehtoa - kun tutut pojat kysyvät, milloin pikkusisko on tullut, Maarit vastaa nasevasti: "Tulipahan vaan - eikä lähde pois."

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto