Hyppää pääsisältöön

Meille tulee vauva

Seitsenvuotias Maarit odottaa sekavin tuntein uutta pikkusisarusta. Mitä tapahtuu, kun vauva syntyy ja Maaritin elämä muuttuu?

Maaritin perheessä odotetaan vauvaa. Maarit toivoo pikkuveljeä, joka kasvettuaan puolustaisi häntä.

Tulevaa isosiskoa kiinnostaa äidin mahassa oleva vauva, ja vanhemmat kertovat hänelle mm. kohdusta, äitiyslomasta ja Maaritin omasta vauva-ajasta.

Isä tuo kotiin äitiyspakkauksen, ja Maarit käy yhdessä isän kanssa hakemassa vintiltä Maaritin vanhat vauvanvaatteet ja tarvikkeet.

Vauvan syntymä on Maaritille pettymys, sillä hän ei pääse mukaan synnytyslaitokselle, eikä edes katsomaan äitiä sinne. Isä kertoo, ettei alle 12-vuotiaita päästetä osastolle, koska heissä voi olla tarttuvia tauteja. Ei auta, vaikka Maarit puolustautuu: "Ei mulla ole tarttuvia tauteja. Mä olen sairastanut kaikki rokotkin, paitsi isorokon."

Pettymystä lisää se, ettei Maarit saakaan toivomaansa pikkuveljeä vaan siskon. Vanhempien kaikki aika tuntuu olevan omistettu vauvalle, eikä Maarit saa nukuttua yöllä, kun tulokas itkee. Maaritin itsensä sen sijaan oletetaan olevan jo iso tyttö ja käyttäytyvän sen mukaisesti.

Maarit on jo vähällä karata kotoa, mutta tarkkanäköinen vaari pelastaa tilanteen.

Lopulta Maarit näkee pikkusiskon hyvätkin puolet ja vakuuttuu siitä, että vauva pitää hänestä. Eikä hänellä sitä paitsi juuri ole vaihtoehtoa - kun tutut pojat kysyvät, milloin pikkusisko on tullut, Maarit vastaa nasevasti: "Tulipahan vaan - eikä lähde pois."

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto