Hyppää pääsisältöön

Meille tulee vauva

Seitsenvuotias Maarit odottaa sekavin tuntein uutta pikkusisarusta. Mitä tapahtuu, kun vauva syntyy ja Maaritin elämä muuttuu?

Maaritin perheessä odotetaan vauvaa. Maarit toivoo pikkuveljeä, joka kasvettuaan puolustaisi häntä.

Tulevaa isosiskoa kiinnostaa äidin mahassa oleva vauva, ja vanhemmat kertovat hänelle mm. kohdusta, äitiyslomasta ja Maaritin omasta vauva-ajasta.

Isä tuo kotiin äitiyspakkauksen, ja Maarit käy yhdessä isän kanssa hakemassa vintiltä Maaritin vanhat vauvanvaatteet ja tarvikkeet.

Vauvan syntymä on Maaritille pettymys, sillä hän ei pääse mukaan synnytyslaitokselle, eikä edes katsomaan äitiä sinne. Isä kertoo, ettei alle 12-vuotiaita päästetä osastolle, koska heissä voi olla tarttuvia tauteja. Ei auta, vaikka Maarit puolustautuu: "Ei mulla ole tarttuvia tauteja. Mä olen sairastanut kaikki rokotkin, paitsi isorokon."

Pettymystä lisää se, ettei Maarit saakaan toivomaansa pikkuveljeä vaan siskon. Vanhempien kaikki aika tuntuu olevan omistettu vauvalle, eikä Maarit saa nukuttua yöllä, kun tulokas itkee. Maaritin itsensä sen sijaan oletetaan olevan jo iso tyttö ja käyttäytyvän sen mukaisesti.

Maarit on jo vähällä karata kotoa, mutta tarkkanäköinen vaari pelastaa tilanteen.

Lopulta Maarit näkee pikkusiskon hyvätkin puolet ja vakuuttuu siitä, että vauva pitää hänestä. Eikä hänellä sitä paitsi juuri ole vaihtoehtoa - kun tutut pojat kysyvät, milloin pikkusisko on tullut, Maarit vastaa nasevasti: "Tulipahan vaan - eikä lähde pois."

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto