Hyppää pääsisältöön

Reuters ohjeistaa toimittajiaan: Älä linkitä Wikipediaan

Wikipedia tai vastaava vapaasti muokattava verkkosivu voi olla taustatutkimuksen hyvä lähtökohta, mutta sitä ei saa käyttää lähteenä eikä siihen pidä linkittää uutisesta lisätietoaineistona. Wikipediaan sopii linkittää vain silloin, kun uutisen aiheena on itse Wikipedian artikkeli. Näin ohjeistaa uutistoimisto Reuters journalistejaan tuoreessa sosiaalisen median ohjeistuksessaan

Täällä kotimaassa viestintätoimisto Deski on selvittänyt, että Wikipedia on toimittajilla ahkerassa käytössä.

Mediatalon halu varjella mainettaan ja luottamustaan voi johtaa hyvinkin yksityiskohtaisiin toimintaohjeisiin, ja sellaisten olemassaolo voi antaa työhön turvallisuuden ja hallinnan tunnetta. Reutersin ohjeessa on paljon hyviä kohtia. On kuitenkin rajansa sillä, mitä voi ohjeistaa ja mikä pitää itse ymmärtää ja soveltaa.

Miten sosiaaliseen mediaan tottumattomat sitten voisivat alkaa kehittää medialukutaitoaan? Esimerkiksi YLEn yhteistyökumppaneineen kehittämä sosiaalisen median SOMAkoulutus voi olla vastaus.

Mediatalojen suhtautumisesta sosiaaliseen mediaan ks. myös. BBC tells news staff to embrace social media.

Kommentit