Hyppää pääsisältöön

Herkkuja jämistä: riisi-katkarapupyörykät

Herkkuja jämistä Anu Braskin ohjeella: riisi-katkarapupyörykät. Kuva: Petri Neuvonen

Tähteeksi jäänyt riisi ei ole kriisi, sillä keittämisen jälkeen nopeasti jäähdytetty ja jääkaapissa säilytetty riisi on käyttökelpoista pari päivää. Muista kuitenkin siirtää ja säilyttää riisi puhtaassa, tiiviskantisessa astiassa. Jämäriisistä valmistetut uudisruoat olisi hyvä syödä pois valmistuspäivänä.

Ylimääräisen riisin voi jäähtyneenä myös pussittaa sopiviin annoksiin ja nakata pakastimeen.

 

Riisi-katkarapupyörykät


(15 - 20 pyörykkää koosta riippuen)

4 dl keitettyä riisiä
2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
3-4 rkl vehnäjauhoja
2-3 rkl korppujauhoja

1-2 tl currya (riippuen vahvuudesta)
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi

reilu 1 rkl inkivääriä raastettuna
2 dl ( 180g ) katkarapuja hienonnettuna (tai kasvisversio ilman katkarapuja)
1 dl tuoretta korianteria silputtuna
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

ruokaöljyä paistamiseen

 

Tee näin:

Käytin tässä ohjeessa kasvisliemessä keitettyä täysjyväriisiä. Pyörykät onnistuvat muustakin ylijäämäriisistä, mutta silloin kannattaa mitata pyörykkätaikinan jauhojen määrä näppituntumalla.

Lorauta keitetyn riisin joukkoon muutama ruokalusikallinen öljyä, lisää tomaattipyree, vehnäjauhot sekä korppujauhot. Jos riisi on kuivanlaista, kannattaa massaa alkuun sekoittaa voimakkaasti ja vähän survoakin. Kiinteämmän ja kosteamman riisin kanssa tämä ei välttämättä ole tarpeen.
Sekoita tasaiseksi ja jätä hetkeksi seisomaan, jotta korppujauhot hieman turpoavat. Jos massa on yhä kuivaa ja irtonaista, lisää pieni tilkka vettä ja sekoita hyvin. Tarkoituksena on saada aikaiseksi massa, josta saa helposti käsin muotoiltua napakoita palloja, jauhelihataikinan tapaan.

Silppua sipulit ja valkosipulinkynsi. Freesaa pannulla öljyssä curryn kera, kunnes sipulit hieman pehmenevät ja currystä irtoaa kyökkiin mahtavat tuoksut. Lisää pyörykkämassaan ja sekoita. Lopuksi joukkoon lisätään vielä raastettu tuore inkivääri ja hienoksi pilkotut katkaravut sekä korianteri.

Kuumenna öljy pannussa. Öljyä tulee olla niin paljon, että sen pinta ulottuu pyöryköiden puoleen väliin. Pyörittele massasta pyöryköitä tai pihvejä ja paista pienissä erissä kullanruskeaksi molemmin puolin. Älä säikähdä öljyn määrää, voit hyvin ottaa sen talteen seuraavaa paistokertaa varten.

Kokeile paistamista ensin yhdellä pyörykällä. Öljyn on oltava kuumaa. Jos pyörykkä hajoaa lisää taikinaan jauhoja ja turvota hetki. Älä myöskään paista liian montaa pyörykkää kerralla, ettei öljyn lämpötila laske liikaa. Jos pyörykkä hajoaa on syynä joko öljyn liian alhainen lämpötila tai se, että taikina on liian löysä.

Tarjoile pyörykät esimerkiksi limellä maustetun jogurtin kera. Samaa reseptiä voit soveltaa saatavilla olevien raaka-aineiden ja talouskassan mukaan - herkkua syntyy ilman eksoottisia aineksiakin.

 

Anu Brask on kokki ja toimittaja-juontaja (ex YLE TV1 Kirppis), joka kokkaa myös Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa.

 


 

 

 


Lue lisää
:
Miksi suomalaiset heittävät ruokaa niin paljon roskiin?
Herkkuja jämistä


Klikkaa kuvagalleriaan:

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.