Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kahviharrastajat testasivat kotimaiset kahvit

Kahvilat ovat nykyisin täynnä toinen toistaan kummallisempia erikoiskahveja. 95% Suomessa myytävästä kahvista on kuitenkin yhä perinteistä, vaaleapaahtoista suodatinkahvia.

Tämänkertainen testiryhmämme - joukko kahvikärpäsen puremia aktiiviharrastajia - kokoontuu Tamminiementien kahvilaan rankatakseen ruokakauppojen suosituimmat kotimaiset kahvimerkit.

kolme kovaa (Video still, Kuva: YLE)

Helsinkiläinen Kaisa Saren kertoo, että hänen kahvi-innostuksensa tarttui aviomieheltä.
-Kun tapasimme, hän harrasti espressokahveja. Nyt olen itse innostunut suodatinkahveista ja vaaleista kahvilaaduista.
Espoolainen Antti Nurkka puolestaan kävi hyvässä kahvilassa ja innostui.
- Vastajauhetun kahvin tuoksu puhuttelee. Vähitellen aloin löytää kahveista erilaisia makuvivahteita.
Espoolainen Aleksi Kallio alkoi kiinnittää kahviin huomiota kun hän muutti omaan asuntoon.
-Hankin halvan kahvinkeittimen ja ihmettelin, että minkä takia minun kahvini maistuu aina pahalle.
Aleksi alkoi selvittää netistä kahvin saloja.
-Siitä se sitten hiljalleen lähti.

Kahveissa on eroja

Testikahvit ovat: Saludo, Kulta Katriina, Juhla Mokka, Cafe Arome Hieno sekä Presidentti. Testiin valittiin kotimaisia vaaleapaahtoisia suodatinkahveja, joiden kilohinta on alle 8 euroa. Testi tehtiin sokkona, eli testaajat eivät maistellessaan tienneet, mikä merkki kulloinkin on
kyseessä.

testikahvit (Video still, Kuva: YLE)

Ensimmäisenä ryhmä maistaa Presidenttiä.
-Aika ohut. Mutta hapokas kuitenkin, Kaisa luonnehtii.

-Hapokkuutta on, ja se on ihan kiva, Aleksi pohtii.
Antin mielestä Presidentti ei kuitenkaan ole mokkainen ja pehmeä.
-Tämä on tanniinininen niinkuin vahva tee, hän kuvailee.

Seuraavaksi on vuorossa Kulta Katriina. Kaisan mielestä se on pehmeämmän makuista kuin Presidentti, mutta ei kuitenkaan saa häntä innostumaan. Antin mielestä Kulta Katriina on kuitenkin Presidenttiä parempaa.
-Tämä ei ole ehkä niin hapokasta, Aleksi pohtii.
-Tämä ei myöskään häiritse samalla tavalla, Antti toteaa.
Presidentistä jäi hänen mielestään suuhun huono maku, toisin kuin Kulta Katriinasta.
- Voisi olla vaikka voileivän kanssa ihan hyvää, Kaisa lisää.

testivoittaja (Video still, Kuva: YLE)Juhla Mokka saa raadin innostumaan.
-Ihan erilainen kuin nämä aiemmat, Antti huomaa.
-Selvästi parempi, Kaisa komppaa.
Juhla Mokassa on raadin mukaan omaleimainen, hedelmäinen maku, ja se erottuu siksi edukseen.
-Tämä on minun suosikkini tähän mennessä, Aleksi suitsuttaa. Antti ja Kaisa ovat samaa mieltä.

Saludo-kahvista testaajien on sen sijaan vaikea saada otetta. Se ei Juhla Mokan jälkeen tunnu maistuvan juuri miltään.
-Ei sytytä, Antti summaa.
Ryhmä lisää, että Saludo ei ole pahaa eikä liian hapokasta. Maku on melko täyteläinen ja tasapainoinen, mutta yleisvaikutelma on vaisu.

Cafe Arome Hieno (Video still, Kuva: YLE)Cafe Arome Hieno ei raadin mielestä ole nimensä veroinen. Se on hapokas, mutta väärällä tavalla.
-Kirpeä. Ainakin minun suuhuni, Kaisa maistelee.
Antin mielestä maku on miltei epämiellyttävä. Aleksi luonnehtii kahvia jopa kemiallisen makuiseksi.

Juhla Mokka erottui edukseen

Kolme kovaa on arvioinneissaan lähes yksimielisiä. Voittoon kirii Juhla Mokka lähes täysillä pisteillä. Sen maku oli omaleimainen, jopa hedelmäinen. Kakkossijan jakoivat Kulta Katriina ja Saludo. Ne eivät olleet ryhmän mielestä pahoja, mutta molempia vaivasi mitäänsanomattomuus. Hännänhuipuksi jäi testin kallein tuote, Cafe Arome Hieno, jonka kirpeän kitkerä maku dominoi testaajien mielestä liikaa.

Testikahvit onnistuivat yllättämään harjaantuneetkin kahvifanit.
-Minä odotin, että näistä ei maistaisi mitään eroja. Oli yllättävää, miten paljon eroja oli. Ja osa testikahveista oli myös yllättävän hyviä, Aleksi toteaa.
Kahvin keittämisessä on hyvä olla tarkkana. Pienellä vaivalla välttää karvaat sumpit. Tuoretta kahvia ja puhdasta keitintä käyttämällä pääsee jo pitkälle.

Testin tulos

Pisteet hinta/500g
1. Juhla Mokka 4,8 p 2,67 €
2. Kulta Katriina 2,5 p 2,24 €
Saludo 2,5 p 1,99 €
3. Presidentti 2,2 p 3,53 €
5. Cafe Arome Hieno 1,2 p 3,89 €

Pisteet 1-5

Inka Achté / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.