Hyppää pääsisältöön

Ahtaajat Kotkassa ja Helsingissä

"Kotkalaiset ahtaajat ovat Suomen parhaiten arvostettuja", kertoo 70-luvulla tehty dokumentti. Suhteet työnantajaan olivat niin hyvät, että työnantaja takasi ahtaajien asuntolainoja.

Suurin vientisatama 70-luvulla oli Kotkassa. Sen kautta iso osa Suomen metsäteollisuuden tuotteista kulki Kotkan kautta. Kotkalaisten ahtaajien arvostus olikin korkealla. Työnantajat mm. takasivat ahtaajien asuntolainoja ja perheettömille oli tarjolla väliaikaismajoitukseksi jätkälinna.

70-luvulla ahtaajien ammatti oli jo muuttumassa ammattimaiseksi. Takana oli dokumentin mukaan se historian vaihe, jossa ahtaajat värvättiin satamien kapakoista.

Ahtaajat eivät kuitenkaan olleet tasa-arvoisia. Parhain asema oli vakinaisilla ahtaajilla. Tilapäisahtaajat taas oli numeroitu osaamisen mukaan. Parhaimmassa asemassa olivat ne tilapäisahtaajat, jotka olivat saaneet numeron, joka oli alle 1000.

Teksti: Seija Aunila