Hyppää pääsisältöön

Mitä on olla nuori?

Nuoruus on jännää, kivaa, vänkää, hankalaa, huoletonta, mutta ennen kaikkea vapaata aikaa ennen aikuisiän velvollisuuksia, kertovat helsinkiläiset nuoret vuonna 1969.

Tarkkaa aikaa nuoruudelle ei voida määritellä. Yleensä sen katsotaan alkavan murrosiässä ja päättyvän noin 24 ikävuoden tienoilla.

Primitiivisissä kulttuureissa nuoruusikää ei usein ole, vaan lapsesta tulee aikuinen erilaisten riittien kautta. Suomalaisessakin kulttuurissa on tapahtumia, joita pidetään usein aikuisuuden riitteinä, kuten rippijuhlat, ylioppilaaksi tulo ja armeija.

Ohjelman mukaan nuoruusiän katsotaan päättyvän, kun nuori on saavuttanut taloudellisen ja henkisen riippumattomuuden kasvuympäristöstään. Käytännössä sen todettiin merkitsevän kodista irtautumista ja ammattiin valmistumista.

Ohjelmassa todetaan, että nuoret aikuistuvat henkisesti nopeammin kuin aiemmin, mutta taloudellisen riippumattomuduen saavuttaminen kestää yhä kauemmin opiskeluaikojen pitkittyessä.

Katugallupissa ihmisiltä tiedusteltiin näkemyksiä nuorista, kysyttiin ratkaisua nuorisorikollisuuteen ja pohdittiin syytä nuorisomellakoihin.

Nuorten ongelmia ennnaltaehkäisevässä työssä ohjelmassa haastateltu maisteri Pertti Harju piti tärkeimpänä kasvatukseen ja yksilön kehitykseen liittyvän tiedon lisäämistä ja korosti, että vanhempien olisi pidettävä omat ongelmansa ja vaikeutensa irti kasvatettavasta

Harju toteaa, että asenteiden olisi muuttuttava, sillä perinteisesti yhteiskunnassa on pidetty autoritääristä ja usein rankaisevaa kasvatusta parhaimpana, vaikka uudet tutkimukset todistavat toista. Kasvatuskäsitykset ovatkin aikojen saatossa muuttuneet ja nykyään suositaan pehmeämpiä metodeja.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto