Hyppää pääsisältöön

Riikka Ala-Harja: Kanaria

Riikka Ala-Harjan Kanaria on merkillinen välitila, joka on lähempänä Afrikkaa kuin Espanjan pääkaupunkia. Romaanissa on suomalaisia viikkoturisteja, talviasukkaita, afrikkalaisia siirtolaisia elävinä ja kuolleina.

Tietolaatikko

Riikka Ala-Harja (s. 1967)
Tuotantoa:
Tom Tom Tom (romaani, 1998)
Strip (romaani. 2000)
Maata Meren alla (romaani, 2003)
Jättiläinen (romaani, 2007)
Kanaria (romaani, 2010)

Ihmisten suhteet eivät ole tasaveroisia – on vain alistettuja ja alistajia. Entinen suomalainen telakkapomo Nyman kohtelee suomalaista Mikkoa renkinään, malilaista palvelijaansa Dioria piikanaan. Diorin on ostanut vaimokseen vanha kanarialainen Luis.

Riikka Ala-Harja kirjoittaa Kanariasta raadollisen nykymaailman kuvauksen. Pienelle saarelle hän on luonut maailman pienoiskoossa. Ala-Harja visualisoi taitavasti. Yksi rujoimmista kuvista on kuinka hukkuneet afrikkalaiset ajalehtivat rannalle aurinkoa palvovien lomalaisten häiriöksi.

Kanaria-romaani on kirjailijalle tuttua, tiivistä ja tragikoomista mutta myös aiempaa realistisempaa. Ala-Harja pohdiskelee länsimaisen elämänmuodon irvokkuutta.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto