Hyppää pääsisältöön

Egyptiläinen isoäiti haki oleskelulupaa Suomeen

Egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelin oleskeluluvasta Suomessa kiisteltiin pitkään. Fadayel kuoli 11.1.2011 vaikean sairauden murtamana.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi kesällä 2009 64-vuotiaan Fadayelin oleskelulupahakemuksen. Viraston laintulkinnan mukaan isoäiti ei kuulu ydinperheeseen.

Fadayel ehti asua lastensa luona Vantaalla kaksi vuotta ilman oleskelulupaa. Pojat ovat pitkään maassa asuneita Suomen kansalaisia.

Syyskuussa 2009 Helsingin hallinto-oikeus päätti Fadayelin käännyttämisestä takaisin kotimaahansa.

Karkotuspäätös herätti kiistelyä, koska suomalaislääkärin mukaan nainen oli sairas ja riippuvainen poikiensa hoidosta.

Muun muassa presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen sekä arkkipiispat Jukka Paarma ja Leo vetosivat Fadayelin puolesta. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä ilmoitti vaativansa muutosta ulkomaalaislain määritelmään, joka koskee henkilön riippuvuutta perheenjäsenistä.

Marraskuussa 2009 Korkein hallinto-oikeus myönsi asiassa valitusluvan ja kielsi käännytyspäätöksen toimeenpanon toistaiseksi. Maaliskuussa 2010 KHO hylkäsi Fadayelin ja samassa tilanteessa olleen venäläisisoäiti Irina Antonovan valitukset.

KHO:n maaliskuisen päätöksen jälkeen poliisiylijohtaja Mikko Paatero määräsi käännytysten toimeenpanon keskeytettäväksi KHO:n presidentin Pekka Hallbergin kehotuksesta. Paateron mukaan painavin syy käännytysten toimeenpanon keskeyttämiselle oli lain mahdollinen muuttaminen kevään aikana.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin otti tapauksen käsiteltäväksi ja kielsi kesällä 2010 käännytyksen toimeenpanon toistaiseksi. Eveline Fadayel sai oleskeluluvan Suomeen 21. joulukuuta 2010. Hän kuoli 11.1.2011 vaikean sairauden murtamana.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto