Hyppää pääsisältöön

Egyptiläinen isoäiti haki oleskelulupaa Suomeen

Egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelin oleskeluluvasta Suomessa kiisteltiin pitkään. Fadayel kuoli 11.1.2011 vaikean sairauden murtamana.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi kesällä 2009 64-vuotiaan Fadayelin oleskelulupahakemuksen. Viraston laintulkinnan mukaan isoäiti ei kuulu ydinperheeseen.

Fadayel ehti asua lastensa luona Vantaalla kaksi vuotta ilman oleskelulupaa. Pojat ovat pitkään maassa asuneita Suomen kansalaisia.

Syyskuussa 2009 Helsingin hallinto-oikeus päätti Fadayelin käännyttämisestä takaisin kotimaahansa.

Karkotuspäätös herätti kiistelyä, koska suomalaislääkärin mukaan nainen oli sairas ja riippuvainen poikiensa hoidosta.

Muun muassa presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen sekä arkkipiispat Jukka Paarma ja Leo vetosivat Fadayelin puolesta. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä ilmoitti vaativansa muutosta ulkomaalaislain määritelmään, joka koskee henkilön riippuvuutta perheenjäsenistä.

Marraskuussa 2009 Korkein hallinto-oikeus myönsi asiassa valitusluvan ja kielsi käännytyspäätöksen toimeenpanon toistaiseksi. Maaliskuussa 2010 KHO hylkäsi Fadayelin ja samassa tilanteessa olleen venäläisisoäiti Irina Antonovan valitukset.

KHO:n maaliskuisen päätöksen jälkeen poliisiylijohtaja Mikko Paatero määräsi käännytysten toimeenpanon keskeytettäväksi KHO:n presidentin Pekka Hallbergin kehotuksesta. Paateron mukaan painavin syy käännytysten toimeenpanon keskeyttämiselle oli lain mahdollinen muuttaminen kevään aikana.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin otti tapauksen käsiteltäväksi ja kielsi kesällä 2010 käännytyksen toimeenpanon toistaiseksi. Eveline Fadayel sai oleskeluluvan Suomeen 21. joulukuuta 2010. Hän kuoli 11.1.2011 vaikean sairauden murtamana.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto