Hyppää pääsisältöön

Mikä ihmeen downshifting?

Downshifting eli elämän kohtuullistaminen kiinnostaa monia. Tuoko vapaaehtoinen elintason laskeminen paremman elämänlaadun?

Downshifting on alunperin Yhdysvalloissa syntynyt ilmiö, jolla tarkoitettiin ylemmän keskiluokan vapaaehtoista muuttamista halvemmille asuinalueille.

Ajatuksena on mielekkäämmän elämänrytmin saavuttaminen esimerkiksi työntekoa ja kuluttamista vähentämällä.

Downshifting-sanalle ei ole varsinaista suomennosta, on kuitenkin puhuttu elämän kohtuullistamisesta tai vapaaehtoisesta vaatimattomuudesta.

Voimalassa kohtuullistamisesta, rahasta ja työstä keskustelevat entinen Jippii Groupin omistaja ja Lamborghini -hankinnoistaankin tuttu yrittäjä Jaakko Rytsölä, joka elää nykyään erilaista elämää kuin ennen, kirjailija ja reppumatkailija Tero Tähtinen, Marinetek Group Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Seppälä, tutkija Tuuli Hirvilammi ja yrittäjä Ritva Rajander-Juusti.

Downshifting voisi olla suomalaisittain myös hidastamista. Kiireiseen elämään kyllästynyt mediatyöläinen Sanna Wickström irtisanoi itsensä ja muutti elämäntapansa. Sanna on ollut perustamassa Hidasta elämää -sivustoa, jonka motto on "Olet jo perillä". Aamuvuoro-ohjelman haastattelussa Sanna kertoo elämäntavastaan ja antaa vinkkejä muun muassa siihen miten lapsiperheissä aamuista voisi saada leppoisampia.

Teksti: YLE uutiset ja Heidi Sommar
Sanna Wickströmin valokuva: Noora Sandgren