Hyppää pääsisältöön

Mikä ihmeen downshifting?

Downshifting eli elämän kohtuullistaminen kiinnostaa monia. Tuoko vapaaehtoinen elintason laskeminen paremman elämänlaadun?

Downshifting on alunperin Yhdysvalloissa syntynyt ilmiö, jolla tarkoitettiin ylemmän keskiluokan vapaaehtoista muuttamista halvemmille asuinalueille.

Ajatuksena on mielekkäämmän elämänrytmin saavuttaminen esimerkiksi työntekoa ja kuluttamista vähentämällä.

Downshifting-sanalle ei ole varsinaista suomennosta, on kuitenkin puhuttu elämän kohtuullistamisesta tai vapaaehtoisesta vaatimattomuudesta.

Voimalassa kohtuullistamisesta, rahasta ja työstä keskustelevat entinen Jippii Groupin omistaja ja Lamborghini -hankinnoistaankin tuttu yrittäjä Jaakko Rytsölä, joka elää nykyään erilaista elämää kuin ennen, kirjailija ja reppumatkailija Tero Tähtinen, Marinetek Group Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Seppälä, tutkija Tuuli Hirvilammi ja yrittäjä Ritva Rajander-Juusti.

Downshifting voisi olla suomalaisittain myös hidastamista. Kiireiseen elämään kyllästynyt mediatyöläinen Sanna Wickström irtisanoi itsensä ja muutti elämäntapansa. Sanna on ollut perustamassa Hidasta elämää -sivustoa, jonka motto on "Olet jo perillä". Aamuvuoro-ohjelman haastattelussa Sanna kertoo elämäntavastaan ja antaa vinkkejä muun muassa siihen miten lapsiperheissä aamuista voisi saada leppoisampia.

Teksti: YLE uutiset ja Heidi Sommar
Sanna Wickströmin valokuva: Noora Sandgren

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto