Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Maalämpö on edullista isossa omakotitalossa

Maalämpöpumppu on kallis hankkia, mutta se tuottaa halpaa lämpöä. Hyvinkääläisessä kodissa lämmitys saadaan nyt pilkkahinnalla aiempaan verrattuna.

Vanha öljykattila alkoi olla pari vuotta sitten tiensä päässä Viljasten isossa omakotitalossa. Öljyn hintakin oli pilvissä. Isäntäväki mietti, voisiko koti lämmetä halvemmallakin keinolla.
Naapurilla oli hyviä kokemuksia maalämmöstä. Niinpä hyvinkääläiset Viljasetkin innostuivat hankkimaan maalämpöjärjestelmän viime kesänä.
Vajaan vuoden kokemusten perusteella maalämpöpumppu näyttää tuottavan heillekin mukavia säästöjä.

Öljylaskua kertyi aiemmin jopa noin kolme tonnia vuodessa. Maalämpöpumpun myötä vuotuiset lämmityskulut näyttävät tippuneen noin 800 – 1000 euroon. Kulut tulevat pumpun syömästä sähköstä.
-Oikein yllätti minutkin tämä edullisuus, sanoo Eero Viljanen.
- Ei tarvitse enää huolehtia öljykattilan putsauksista, Leena Viljanen kehuu maalämmön vaivattomuutta.
Maalämpöpumppu asiaan kuuluvine putkistoineen maksoi reilut 14000 euroa, kun kotitalousvähennys huomioidaan. Vanha vesikiertoinen patterijärjestelmä hyödynnettiin.
Öljysysteemin uudistuksesta olisi selvitty noin puolet pienemmillä kuluilla.

Maalämpö maksaa kuitenkin nopeasti takaisin kalliimman hintansa, koska nykyhinnoin maalämpö tulee vuosittain noin 1500 euroa halvemmaksi kuin aiempi öljyn käyttö.

Eri lämmitysmuotojen hintaeroja korostaa se, että Viljasten talon on iso, 250-neliöinen. Mitä enemmän talon lämmitykseen kuluu energiaa, sitä enemmän hyötyä halvasta energiasta tietenkin on.


Hankintahinnoissa isot erot

Entä jos Viljaset asuisivat uudiskohteessa, joka on eristetty tänä vuonna voimaan tulleiden määräysten mukaan? Energian kulutus olisi tietenkin pienempi kuin vanhassa omakotitalossa.
Pyysimme energia-alan asiantuntijayritys Motivaa tekemään suuntaa antavan arvion, millaisia kokonaiskuluja eri lämmitystavoista tulisi uudiskohteessa. Hankintahinnaltaan maalämpö on tässä vertailussa selvästi kallein, 24 000 euroa. Suoran sähkölämmityksen saisi murto-osalla maalämmön investointikuluista.


Hankintahinta, 250 m2

maalämpöpumppu 24 000 €
suora sähkölämmitys 8 000 €
kaukolämpö 15 000 €
öljylämmitys 15 000 €

Kallis maalämpöpumppu tuottaa kuitenkin halpaa energiaa, kun taas halpa sähkölämmityssysteemi kallista. Maalämmöllä vuotuinen lämmityslasku on halvin.. Energian hinnassa on mukana laskennallinen huoltokulu, joka on yksi prosentti hankintahinnasta vuodessa.


Lämmityslasku / vuosi, 250m2

maalämpöpumppu 1 060 €
suora sähkölämmitys 2 320 €
kaukolämpö 1 420 €
öljylämmitys 1 821 €

Kun kaikki kulut jyvitetään vuotuisiksi kokonaiskuluiksi 30 vuoden ajalle, maalämpö on edelleen edullisinta, vaikka kaukolämpö puhaltaakin niskaan.


Kokonaiskulut lämmityksestä / vuosi, 250m2, 30 vuoden investointiaika

maalämpöpumppu 1860 €
suora sähkölämmitys 2590 €
kaukolämpö 1920 €
öljylämmitys 2320 €

Kaukolämmön hinta vaihtelee kuitenkin rajusti riippuen paikkakunnasta. Tämä laskelma tehtiin Hyvinkään melko edullisen hinnan pohjalta. Viljasten osoitteeseen kaukolämpöä ei ole saatavilla, joten laskelma on viitteellinen.

Hankintahinnan huomioiminen siis tasoittaa eroja, mutta maalämpö on edelleen edullisin vaihtoehto. Kannattaa muistaa, että laskemat tehtiin todella isosta omakotitalosta.

Jos kyseessä olisi pienempi talo, erot tasoittuisivat entisestään. Suora sähkölämmitys olisi pienemmässä talossa huomattavasti kilpailukykyisempi vaihtoehto kuin 250-neliöisessä.


Taustatietoja Motivan laskelmasta:

Kaukolämpö Öljylämmitys Sähkölämmitys Maalämpö
lattialämmitys lattialämmitys lattia- ja kattolämmittimet lattialämmitys
hyötysuhde 0,98 0,90 0,97 2,8 (lämpökerroin)
lämmitysenergia/v 22 061 kWh 24 694 kWh 22 290 kWh 8 123 kWh
energian hinta 4,22 s / kWh ** 68 s / l 10,07 s / kWh * 10,07 s / kWh *
+ 304 € / v
hankintahinta 15000 € 15 000 € 8000 € 24 000 €
huolto (hank. hinnasta
/ vuosi) 1 % 1 % 1 % 1 %

* Kaukolämmön hinta Hyvinkäällä, omakotitalo
* * asiakkaan nyt maksama hinta


Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.