Hyppää pääsisältöön

Pekka Loukiala, vuoden 1961 rock-kuningas

Pekka Loukiala kuului Suomen rock & roll -pioneereihin. Vuonna 1961 maan rock-kuninkaaksi äänestetty nuorukainen oli samana vuonna mukana myös uraauurtavassa Rock Show -konserttisarjassa.

Pieksämäellä syntynyt Pekka Loukiala (1944-2010) ja hänen veljensä Jukka Loukiala saivat rocktartunnan 1950-luvun lopussa. He pääsivät esiintymään turkulaispromoottori Helge Siimeksen rocktilaisuuksissa ja kiertueella.

Tammikuussa Helsingissä pidetyn rock-kuninkuuskisan jälkeen Loukiala levytti esikoissinglensä. Se sisälsi kappaleet Kannat kattoon (When the Saints Go Marching In) ja Tutti Frutti.

Rock & roll -kausi huipentui Siimeksen huhtikuussa 1961 Helsingissä käynnistämään Roobertin Rock Show -konserttisarjaan. Nimi vaihtui myöhemmin muotoon Oklahoma Rock Show.

Loukialan veljesten lisäksi esityksissä olivat mm. Eero ja Jussi Raittinen, Tommy Lindström, Mauritz Åkerman, Jorma Kalenius, Tuula ja Paula Karppanen, Neloset-kvartetti, Benny Hermansson ja Ossi Ahlapuro.

Uutisvälähdys vuodelta 1961 (artikkelin ensimmäinen video) on tiettävästi ainoa olemassa oleva tv-tallenne rockshown esityksestä. Valitettavasti siitä ei ole säilynyt ääntä, mutta uutisen selostusteksti ja tiedot filmissä esiintyvistä henkilöistä löytyvät oheisesta tietolaatikosta.

Tietolaatikko

Kamerakierroksen 1.5.1961 selostusteksti: "Helsingin vapunviettoa. Vapunaaton lukuisten ohjelmallisten viihdytystilaisuuksien joukossa oli erikoisesti nuoremmalla väellä tilaisuus seurata helsinkiläisen rock-shown esityksiä. Innostuneen yleisön riemu oli huipussaan, kun Suomen Rock-kuningas vuodelta 1961 Pekka Loukiala veljensä Jukka Loukialan kanssa esitti menestysnumeroitaan. Muita esiintyjiä olivat Eero ja Jussi, miss Marianne sekä suosittu lauluyhtye Neloset."
Eero ja Jussi Raittinen eivät näy filmissä, koska he esiintyivät samaan aikaan Linnanmäen Peacock-teatterissa ja saapuivat paikalle vasta myöhemmin. Takarivissä laulavat Nelosten jäsenet Markku Marttina, Hannu Maristo ja Jaakko Kyläsalo (vaakaraitaiset paidat), Rock-Vallu Valkama ja tuntematon, eturivissä Jukka Kuoppamäki, Theresa Rosenius, Miss Marianne (Rintala), Benny Hermansson (ruutupaita), Mauritz Åkerman (pystyraitainen paita ja vaaleat housut), Tommy Lindström (tumma paita), Jukka Loukiala (pystyraidallinen paita ja harmaat housut) ja Pekka Loukiala. Kitaran kanssa kamppaileva pikkupoika on manageri Helge Siimeksen poika Sauli. Sähkökitaraa soittaa Jorma Kalenius, rummuissa on Manu Mantere ja bassossa Risto Kuutamo. Bassorummun kirjaimet HC tarkoittavat bändin johtajaa Heikki Cuivalaa (= Heikki Kuivala). (Kiitos tiedoista Jussi Raittiselle ja Jaakko Kyläsalolle.)
Roobertin Rock Show´n esitykset tapahtuivat Iso-Roobertinkadulla sijainneessa elokuvateatteri SE:ssä. Konserttien sponsorina toimi James-farmareita tuottava Mattisen Teollisuus. Oklahoma Rock Show -nimi tuli käyttöön, kun sponsoriksi vaihtui kilpailevia Oklahoma-asusteita valmistava OTK.

Rock-aallon laannuttua Loukiala siirtyi iskelmä- ja tanssimusiikin pariin. 1970-luvun rock-revivalin myötä hän puki nahkatakin ylleen ja levytti nostalgia-albumit Muistelen Elvistä ja King Creole. Seuraavalla vuosikymmenellä Suomen rockpioneerit kerättiin koolle tv-ohjelmaan Ajan sävel.

Loukiala toimi vielä jonkin aikaa ravintolaesiintyjänä, mutta vaihtoi 1980-luvulla kiinteistönhoitoalalle. 65-vuotias laulaja kuoli kotonaan 23.3.2010 pitkäaikaisen sairauden heikentämänä.

Kommentit