Hyppää pääsisältöön

Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta

Romaanillaan Elina Hirvonen murtaa ennakkoluulojamme Afrikasta. Hän ei kirjoita ihmisten erilaisuudesta Afrikassa ja Suomessa, vaan enemmänkin ihmisten samankaltaisuudesta.

Tietolaatikko

Elina Hirvonen (s. 1975)
Tuotantoa:
Että hän muistaisi saman (2005)

Tarina sijoittuu pääosin Afrikkaan. Kertojina vuorottelevat suomalainen Paul ja afrikkalainen Esther. Molemmat ovat menettäneet elämässään paljon ja ovat yksinäisiä. Onnekseen he kohtaavat toisensa ja ystävystyvät. Ikuinen lähtijä Paul ymmärtää vastuunsa ja että pienet konkreettiset teot riittävät.

Hirvonen yhdistää taitavasti eri maailmoja. Uusimpaan romaaniin pätee sama perusajatus kuin Finlandia-ehdokkaana olleeseen esikoisromaaniinkin Että hän muistaisi saman: "Se mikä tapahtuu muille, tapahtuu myös meille."

Kauimpana kuolemasta -romaani korostaa ihmisten vastuuta lähimmäisistään. Kaikista kauheuksista huolimatta toivo, sovitus ja ihmisen hellittämätön pyrkimys hyvään ovat niitä asioita, joihin Elina Hirvonen toivoo lukijansakin uskovan.

Hirvosen kieli on huikaisevan kaunista, värikästä ja konkreettista. Hän kirjoittaa esimerkiksi hyväksikäytetystä tytöstä kuinka tämä tunsi ruumiinsa olevan likainen kangas ja pohjasta rikkonaiset kengät, sellaiset,jotka valkoinen nainen antoi kirkon pihalla hänen äidilleen, suu hymyssä kuin olisi jakanut taivaallisen lahjan.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto