Hyppää pääsisältöön

Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta

Romaanillaan Elina Hirvonen murtaa ennakkoluulojamme Afrikasta. Hän ei kirjoita ihmisten erilaisuudesta Afrikassa ja Suomessa, vaan enemmänkin ihmisten samankaltaisuudesta.

Tietolaatikko

Elina Hirvonen (s. 1975)
Tuotantoa:
Että hän muistaisi saman (2005)

Tarina sijoittuu pääosin Afrikkaan. Kertojina vuorottelevat suomalainen Paul ja afrikkalainen Esther. Molemmat ovat menettäneet elämässään paljon ja ovat yksinäisiä. Onnekseen he kohtaavat toisensa ja ystävystyvät. Ikuinen lähtijä Paul ymmärtää vastuunsa ja että pienet konkreettiset teot riittävät.

Hirvonen yhdistää taitavasti eri maailmoja. Uusimpaan romaaniin pätee sama perusajatus kuin Finlandia-ehdokkaana olleeseen esikoisromaaniinkin Että hän muistaisi saman: "Se mikä tapahtuu muille, tapahtuu myös meille."

Kauimpana kuolemasta -romaani korostaa ihmisten vastuuta lähimmäisistään. Kaikista kauheuksista huolimatta toivo, sovitus ja ihmisen hellittämätön pyrkimys hyvään ovat niitä asioita, joihin Elina Hirvonen toivoo lukijansakin uskovan.

Hirvosen kieli on huikaisevan kaunista, värikästä ja konkreettista. Hän kirjoittaa esimerkiksi hyväksikäytetystä tytöstä kuinka tämä tunsi ruumiinsa olevan likainen kangas ja pohjasta rikkonaiset kengät, sellaiset,jotka valkoinen nainen antoi kirkon pihalla hänen äidilleen, suu hymyssä kuin olisi jakanut taivaallisen lahjan.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto