Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 30.3.2010

Mykoplasma"Lääkäri arveli ilman mitään testejä minulla olevan mykoplasma-bakteeri. Mikä se on ja miten siitä pääsee eroon?"

Mykoplasma on aika yleinen bakteeri, joka aiheuttaa tavallisesti ylähengitystietulehduksia ja vaikka keuhkokuumetta. Mykoplasman aiheuttaman ylähengitystietulehduksen voi sairastaa tietämättä, mikä on ollut taudin aiheuttaja – tauti saattaa olla aivan samanlainen kuin virustautikin.

Mykoplasma-epäilyä ei välttämättä lähdetä sen enempää varmistamaan, vaan niin sanottu valistunut arvaus riittää, varsinkin mykoplasma-epidemian aikana. Lääkitys suunnitellaan bakteeria vastaan, eli kyseeseen tulee antibioottikuuri.

Pohjukaissuolen tulehdus

YLE Akuutti

"Minulla todettiin pohjukaissuolen tulehdus. Sain lääkityksen. Välillä on hyvänä ja välillä koskee. Mikä tehtävä on pohjukaissuolella? Onko se vaarallinen? Minusta tuntuu, että stressaantuneena koskee enemmän. Onko se mahdollista vai kuvittelenko vain?"

Pohjukaissuoli on ensimmäinen paikka, josta ravintoaineet lähtevät imeytymään verenkiertoon. Pohjukaissuoli on mahalaukun ja ohutsuolen välissä, oikeastaan osa ohutsuolta.

Kun mahahappoa menee ohutsuoleen, se ei kestäkään niin voimakasta happoa. Ohutsuolessa tuotetaan limaa, jonka pitäisi suojata pohjukaissuolta mahahapolta, mutta vaikkapa helikobakteeri saa aikaan tulehduksen, ja suoli pääsee ärtymään. Stressi taas lisää hapontuotantoa ja siten pahentaa oiretta.

Jos helikobakteeri on todettu, räätälöidään hoito sitä häätämään. Lisäksi happosalpaajat saattavat olla tarpeen.

Kuumeen alentaminen

YLE Akuutti

"Kuume on merkki elimistön taistelusta tautia vastaan. Hidastaako kuumeen alentaminen siis paranemista?" 


Totta toinen puoli! Immuunipuolustus terävöityy kun lämpötila nousee. Tehostumista tapahtuu vielä tuonne 38 asteen nurkille, vähän ylikin. Sitten se ei enää tehostu, vaan jopa haittaa. Yli 38,5 astetta sanotaan kuumeeksi ja sen alentaminen vaikkapa parasetamolilla on turvallista.

Hyvä nyrkkisääntö on, että kuumetta kannattaa alentaa kun se tuntuu epämiellyttävältä. Jos vaikka lapsella on lämpöä ja kurkku kipeänä, totta kai pitää antaa lääkettä.

Tukkeutunut Eustachin putki

YLE Akuutti

"Kun niistän nenääni, oikean korvani kuulo paranee. Ilmiö kestää vain pari sekuntia. Sen jälkeen korkeat äänet loppuvat oikeasta korvastani aivan kuin radion äänenvärinsäädin käännettäisiin tummalle. Vasemman korvani kuulo on ikääni nähden normaali. Kysynkin, voiko ahtautunutta Eustachin putkea avata millään?"

Eustachin putkea kutsutaan myös korvatorveksi. Sen tehtävä on ilmastoida välikorva, jotta siellä vallitsisi sama paine kuin nenäontelossa. Jos korvatorvi on tukossa, se saattaa aueta hetkellisesti juuri vaikka niistäessä.

Yksi hyvä konsti avata tuota putkea ovat nenäilmapallot. Toinen sierain painetaan sormella tukkoon ja toisella puhalletaan nenäilmapalloon ilmaa. Palloja saa apteekista, niitä voisi ainakin alkuun kokeilla. Jos vaiva jatkuu tai uusiutuu, pitää lääkärin kanssa miettiä, mistä se voisi johtua. Kyseessä voi olla vaikkapa allergia.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.1.2016