Hyppää pääsisältöön

Suolistosairaudet yleistyvät

Tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus Colitis ulcerosa ovat nuorten ihmisten sairauksia. Imatralainen Auli Jaatinen sai paksunsuolen tulehduksen jo kymmenvuotiaana pikkutyttönä. Silloin elämä oli veitsenterällä – onneksi vuodesta 1968 sekä diagnosointimenetelmät että hoidot ovat huomattavasti kehittyneet.

Vaikka tulehdukselliset suolistosairaudet ovat suhteellisen harvinaisia, niiden määrän lisääntyminen ihmetyttää tutkijoita. Tuoreen Kela-aineiston perusteella nämä sairaudet ovat lisääntyneet 2000-luvulla noin kuuden prosentin vuosivauhtia Suomessa. Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaa noin 37 henkilöä sataatuhatta suomalaista kohden. Luku on yksi maailman korkeimpia. Aivan erityisen korkeita esiintymislukuja on nuorilla miehillä, jotka sairastuvat haavaiseen paksusuolentulehdukseen.

Stressi pahentaa suolisto-oireita

Vaikka suolistosairauksien syntymekanismia ei tunneta, tiedetään, että stressi pahentaa niiden oireita. Oireet ovat ikäviä ja kun sairaus on jatkunut kymmenisen vuotta, siihen liittyy myös kasvava suolistosyövän riski.

YLE Akuutti- Tiedetään, että stressi pahentaa toiminnallisten vatsavaivojen lisäksi myös tulehduksellisia suolistosairauksia eli tämä turha stressi ei ole ollenkaan hyvä näille potilaille, Martti Färkkilä, ylilääkäri, dosentti HUS:in gastroenterologian klinikalta kertoo.

Kortisoni oli aikanaan tulehduksellisissa suolistosairauksissa hengen pelastava lääke, nyt vuosia perushoitona ovat olleet viisi-asetyylisalisyylihappo -valmisteet. 15 vuoden ajan käytössä on ollut biologisia lääkkeitä, jotka ovat erittäin kalliita.

- Nämä sairaudethan eivät ole ainoastaan suolistosairauksia, vaan niihin liittyy hyvin paljon suolen ulkoisia ilmentymiä, niveloireita ja silmätulehduksia. Kenties näistä tärkein on sappitiehyttulehdus ja sen aiheuttama sklerosoiva kolangiitti, joka on tällä hetkellä Pohjoismaissa tavallisin syy maksansiirtoihin, Färkkilä laajentaa sairauksien kuvaa.

Haavainen paksusuolentulehdus rajoittuu vain paksusuoleen. Sen tyypillisenä oireena on ulosteen löystyminen liman ja lopulta veren tulo ulosteisiin. Lopulta tämä muuttuu veriripuliksi. Crohnin tauti on oireiltaan monimuotoisempi, koska se saattaa käsittää koko mahasuolikanavaa suusta peräaukkoon saakka. Näin ollen sen tyyppioireena voi olla vatsakivut, lämpöily, tulehdusmittareiden nousu ja laihtuminen.

Syntymekanismiksi epäillään liikahygieniaa

Yksi teoria suolistotulehduksien syyksi on hygieniahypoteesi, olettamus, että liiallinen hygienia aiheuttaisi tulehduksia. Kun muita suolistoinfektioita sairastetaan vähemmän, suolistoimmuniteetti ikään kuin suuntautuu väärin.

YLE Akuutti- Muita selittäviä tekijöitä voi olla ainakin miesten haavaisen paksunsuolen tulehduksen yleistymisessä se, että tupakointi on vähentynyt, Färkkilä kertoo.

Hämmästyttävä ja hämmentävä tutkimustulos siis kertoo, että kun tupakointi vähenee, haavainen paksusuolentulehdus yleistyy. Silti lääkärit eivät missään tapauksessa suosittele tupakointia – suolistotulehdukset ovat hoidettavissa, siinä missä keuhkosyöpä ja muut tupakoinnin haittavaikutukset eivät.

- Nyt näyttää siltä, että linolihapon runsastuva saanti näyttää lisäävän riskiä haavaiseen paksusuolentulehdukseen. Osoitettiin todella, että margariinien, kasvisöljyjen ja sianlihan runsaampi käyttö näyttää lisäävän ruokavalion linolihappopitoisuutta ja se taas lisää noin kaksi ja puolikertaisesti riskiä sairastua haavaiseen paksusuolentulehdukseen.

Diagnosointi on helpottunut

Haavainen paksusuolentulehdus diagnosoidaan usein ripeästi, koska oireet veriripulista alkaen ovat niin dramaattisia. Crohnin tautia on hankalampi saada selville, koska epämääräiset vatsakivut ovat tavallisia.

- Meillä on nyt markkinoille tullut tällainen testi jolla voidaan erotella näitä toiminnallisia vatsavaivoja tulehduksellisista eli ulosteesta voidaan määrittää valkosoluista vapautuva valkuainen, joka korreloi suoraan näihin tulehdus muutoksiin, Färkkilä kertoo.

Färkkilä korostaa, että tulehduksellisiin suolistosairauksiin sairastutaan nuorena. Sairaus on krooninen ja vaatii hyvää hoitoa, jolla on erittäin merkittävä vaikutus potilaiden elämänlaatuun.

- Tämä on työikäisten elinikäinen sairaus ja siinä mielessä tämä tauti edellyttäisi riittäviä hoitoresursseja.

Lapsikin voi sairastua

Imatralainen Auli Jaatinen käy töissä Helsingissä. Töiden ohella hän on saamassa valmiiksi kuudennen ammattitutkintonsa sosiaalialalta. Silti sairaus on kulkenut hänen matkassaan jo kymmenvuotiaasta pikkutytöstä.

YLE Akuutti- Lastenlääkäri teki diagnoosin, että minussa on haavainen paksusuolentulehdus, colitis ulcerosa ja sitten kun minua tutkittiin paremmin, niin todettiin, ettei ole koko paksusuolessa enää nukkapeitettä. Kolme viikkoa myöhemmin tehty diagnoosi, niin minua ei olisi enää tässä. Painoin sairaalaan joutuessa 28 kiloa, että se oli aika aikaa, aina koski mahaan ja aina istuin vessassa ja ei voinut syödä oikein mitään ja aina kun söin jotain tai join jotain, niin aina vessaan heti.

- Silloin lapsena, kun sairaus oli oikein akuutti, niin minullahan oli aina ripuli. Sairaalassa piti laskea tukkimiehen kirjanpidolla, kuinka monta kertaa käyt vessassa, niin se oli 27-28 kertaa vuorokauden aikana. Aina kun sieltä jotain tuli, niin aina tuli verta. Että sehän tässä on, kun se tauti on pahempi, niin suoli vuotaa verta, kun se suolinukka hajoaa.

Auli Jaatinen vietti siis pikkutyttönä kuukausia sairaalassa. Sitten tauti kuitenkin hellitti otteensa pitkäksi aikaa. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä lastenpoliklinikalla sanottiin, että jos oireita joskus tulee, täytyy ottaa yhteyttä uudelleen.

- En minä sitten siinä vaiheessa tajunnut, että minulla on tauti, joka on matkassa koko elämäni, Auli Jaatinen kertoo.

Tauti uusiutui synnytysten jälkeen

- Sain esikoisen vuonna 1986. Sitten, kun imetin poikaani, niin se tauti löysi taas minut. Mielikuva on yhä siitä, kun Anna oli vauva ja olin menossa johonkin tähystykseen. Siihen aikaan piti syödä lihalientä ja juoda nesteitä muutama päivä ennen tähystystutkimuksia. Muistan, miten istuin keittiön lattialla, join lihalientä, toinen lapsi leikki ympärillä ja toinen roikkui tississä. Oli aika kuiva olo.

Jälleen tauti rauhoittui ja siitä selvittiin pienellä säännöllisellä lääkityksellä.

- 1995 kesällä, kesämökillä Puumalassa minulle tuli selittämätön mahakipu.

Kipu ei hellittänyt ja edessä oli jälleen sairaalareissu. Viimein kuume saatiin laskemaan ja tilanne jälleen rauhoittui.

- Lääkäri totesi, että mitä jos mentäisiin ennakoivaan leikkaukseen, ennen kuin sinne tulee niitä solukuvamuutoksia, kun tauti on ollut niin hirveän kauan. Se oli aika iso päätös, itse koki olleensa hirveän hyvässä kunnossa pienellä lääkityksellä. Ei ollut mitään sellaisia oireita, mitä normaalisti tässä sairaudessa on.

- Kyllä minä itkin ja mietin, puhuin kaikille. Sitten ajattelin, että jos se estää, ettei minulle ainakaan paksusuolisyöpää tule, niin lähden leikkaukseen.

Leikkauksella eroon tulehduksesta

Auli Jaatisen leikkauksessa poistettiin koko paksusuoli ja peräsuoli ja rakennettiin ohutsuolesta säiliö vatsan sisään, joka liitettiin peräaukon sulkijalihaksiin. Ohutsuolesta rakennetun säiliön muoto on j:n mallinen ja sen takia sitä kutsutaan j-pussiksi.

YLE Akuutti- 1996 keväällä, kun minut oli leikattu ja olin vielä toipilaana, niin jos joku olisi sanonut, että vielä matkustelet, niin olisin ajatellut, että hulluja puhuu. Ajattelin, etten ikinä uskalla lähteä mihinkään. Siitä vuosittain on tullut tehtyä yksi ulkomaanmatka ja olen aina sanonutkin että yksi viikko äidille 51 perheelle.

- J-pussi mahdollistaa normaalin elämän, ainoa on , että kun minulla ei ole paksusuolta, minulla on aina ripuli. Lääkärit ovat neuvoneet, että kun neste ja ruoka kulkevat paljon nopeammin, pitää syödä suolaisempaa ruokaa, ettei tule suolatasapainon häiriötä. Ihan hyvällä omalla tunnolla saa lisätä ruokiin suolaa ja syödä suolakalaa ja kaikkea suolaista. Se mikä on muille epäterveellistä, niin onkin tässä taudissa yhtäkkiä terveellistä. J-pussin kanssa pitää aina juoda paljon, kun nesteet eivät imeydy samalla tavalla kuin normaalissa suolistossa. Aina pitäisi juoda useampi litra vettä päivässä.

Akuutti tai ennakoiva leikkaus

Haavaisessa paksusuolentulehduksessa leikkaus voidaan tehdä ennakoivasti, kun sairaus on kestänyt vuosia. Toisaalta tulehdus voi alkaa niin äkillisesti ja rajusti, että se vaatii heti leikkauksen.

- Joudutaan hyvinkin kiireesti harkitsemaan leikkaushoitoa tällaisena hengen pelastavana toimenpiteenä. Ja sitten kun haavainen paksusuolitulehdus kestää vuosikaudet, niin siihen liittyy vähitellen tällainen lisääntyvä syövän vaara. Sitä pyritään ennakoimaan tähystysten avulla, otetaan näytteitä, jos niissä todetaan syöpää ennakoivia solumuutoksia päädytään leikkaukseen, professori, osastonylilääkäri Heikki Järvinen HUS:in gastoenterologian klinikalta kertoo.

Crohnin taudissa leikkauksen periaate on ihan toinen – suolesta poistetaan vain tulehtunut osa.

Täyttä elämää sairaudesta huolimatta

Huolimatta hurjasta sairaushistoriastaan Auli Jaatinen ei ole jättänyt elämää elämättä.

YLE Akuutti- Siinä työn ohessa olen opiskellut ja 2004 valmistuin sosionomiksi Lappeenrannasta. Jostain syystä vuorotyö etenkin yövuorot olivat sellaisia, että vatsa reagoi siihen ja vaihdoin päivätyöhön Helsinkiin, jossa olen ollut sosiaalityöntekijänä kuusi vuotta. Helsingissä työoloaikanani olen koko ajan opiskellut jotain.

Auli Jaatinen on toiminut myös yhdistyksissä aktiivisesti. Vuodesta 2005 alkaen hän on ollut Crohn ja Colitis ry:ssä hallituksen jäsenenä. Hänellä on vastuullaan myös vertaistuki ja siihen liittyvät aluetoiminta ja tukihenkilötoiminta. Yhdistyksen sopeutumisvalmennuskurssit ovat olleet myös yksi hänen vastuualueistaan. Auli Jaatinen on myös tuttu kasvo puhumassa yhdistyksestä Meilahden ensitietopäivänä, samoin Kaisankodin sopeutumisvalmennuskurssilla ja Lasten kuntoutussäätiön kursseilla.

Harvinainen käänne

- Viisi vuotta meni ihan hyvin ja sitten siihen j-pussiin rupesi tulemaan niitä pussitulehduksia, Auli Jaatinen kertoo.

- Kun j-pussi ottaa niitä paksusuolen tehtäviä, niin joskus käy näin, että se pussi ottaa myös sen tulehduksen. Se on harvinaista, mutta minä olen varmaan vuodesta 2001 saakka syönyt antibiootteja säännöllisesti koko ajan.

- Kun se sairaus on aktiivinen, niin koskee paljon. Hirveän nopeasti se tauti on sellainen, että se valtaa koko mielen. Sitä miettii mitä teen, mitä syön, missä asennossa istun, jopa miten puhun. Koska kun on vatsakivut, niin hengittäminenkin sattuu.

Auli Jaatinen kertoo, että kun suolinukka puuttuu, suolesta puuttuu limakalvo.

YLE Akuutti- Sieltä vuotaa sitten ihan verta ja tähän tautiin kuuluu aina aika ajoittain, että on kuin ilmapallo, kerää hirveästi ilmaa. Sitten jos syö kortisonia, niin turpoaa muuten, paino heittelee. Sitten kun on isommat määrät lääkkeitä ja esimerkiksi kortisonia, niin kädet tärisevät ja polvet tärisevät. Silloin, kun tauti on aktiivinen, niin sitä on sillä lailla väsynyt, että voisi yhtäkkiä nukahtaa vaikka istualleen.

- Sen kanssa on opittava vaan niin kuin elämään, niin kuin mitä syö ja miten elää ja itse niin kuin inhottavimpana oireena, minkä koen on vatsakivut.

- Sairaus on osa minua, joka kulkee minun mukana ajattelen sitä että se kulkee minun selkärepussa. Sitten, kun tulee oireita lisää, se tulee pyörimään tuohon olkapäälle ja olen ristinyt sen pikkupiruksi. Jos minä lasken sen tuohon mahanahkalle, niin siinä vaiheessa sairaus hallitsee minua, enkä minä elämääni. Jos se on oikein paha, se akuutti, niin koko elämä pyörii sen sairauden ympärillä.

Yksi vaihtoehto, jota Auli Jaatiselle on nyt esitetty, että j-pussi poistettaisiin ja hänelle leikattaisiin sen sijaan pysyvä avanne. Voi olla, ettei siihen tarvitse mennä, mutta asiaa on harkittu.

- Minä olen käynyt syksyn mittaan siellä avannehoitajankin luona ja tutustunut avannesidoksiin. On se sillä lailla pettymys. Kun lähti tähän leikkaukseen, niin lääkärit lupasivat, että tauti lähtee, ettet tarvitse lääkkeitä ja tulet terveeksi. Kun se j-pussi tulehtui kroonisesti, niin en enää ollutkaan terve.

- Nyt jos ajattelee sitä, että pitäisi leikata, niin kyllä pitää sitä vielä miettiä. Mutta jos on oireet sellaiset, että koskee ja olen oikein kipeä, niin sit leikataan, vaikken olisi vielä valmis.

Suolessa ei ole tuntoa

Avannehoitaja Marjatta Sippola kertoo, että avanteen tavallisin paikka on oikealla alavatsalla. Kun avanne joudutaan tekemään, eritteet suolistosta ohjautuvat avannepussiin. Avanne voidaan tehdä tilapäiseksi – tai pysyväksi. Avanne on huomaamaton ulkopuolisille. Sen tyhjennetään ikään kuin tavallisen ”vessassa käynnin” tapaan. Se, miten usein pussi vaihdetaan, riippuu pussityypistä.

- Ohutsuolen yksi lenkki nostetaan vatsanpeitteiden päälle. Ihmiset kokevat, että se on kipeän näköinen, mutta suolessa ei ole lainkaan tuntohermoja, se on täysin tunnoton. Yleensä se lohduttaa heti monia.

Heikki Järvinen korostaa, että pääsääntöisesti suolistoleikkauksissa ei tehdä avanteita ollenkaan. Haavaisessa paksusuolitulehduksessa ehkä noin yksi kahdestakymmenestä, noin viisi prosenttia on sellaisia potilaita, joille ei voida tehdä peräaukon säästävää leikkausta.

Vertaistuki helpottaa

Crohnin ja colitiksen vertaisjumpparyhmässä Auli Jaatisella on tilaisuus kysyä avanteesta Crohnin tautia sairastavalta helsinkiläiseltä Heidi Vehviläiseltä, miltä elämä tuntui avanteen kanssa. Heidillä avanne oli tilapäinen.

YLE Akuutti- Ei se avanne ole niin hirveä asia kun mitä sitä ajattelee, Heidi Vehviläinen kertoo kokemuksesta.

Hän nauraa, että on vain ennen leikkausta muistettava ajaa pienet haituvaihokarvat pois.

- En tajunnut sitä ja sitten se oli ihan hirveätä, kun se avannepussi otettiin ensi kerran pois.

Avanne oli ollut Heidi Vehviläiselle hänen omien sanojensa mukaan ”täysi helpotus”.

- Pystyin elämään ihan tasapainoista elämää sen jälkeen, koska sitä ennen en pystynyt

tekemään oikeastaan yhtään mitään.

Auli Jaatinen kysyy myös itseään nuoremmalta Heidi Vehviläiseltä, että mikäli avanne olisi ollut pysyvä, miten hän olisi kestänyt sen. Olisiko siihen tottunut?

- No se vaan on siinä, et sen siinä vaiheessa sen kyllä hyväksyy, kun se siinä on. Avanne on kuitenkin niin suuri helpotus, ottaisin ihan minä päivänä tahansa avanteen takaisin, jos taudin akuutti vaihe menee samaan pisteeseen. En epäröisi hetkeäkään.

Heidi Vehviläinen on sairastanut Crohnin tautia nelisen vuotta ja saanut opiskelut menemääni ei ihan, mutta melkein aikataulullaan.

- Sillä tahdilla mennään kun tuntuu hyvältä, kun on oppinut, että pitää olla stressaamatta turhasta jos vain voi olla.

- Puhun sairaudesta niille ihmisille, jotka ovat läheisiä ja jotka on tärkeitä, mutta en sen ihmeellisemmin tees siitä numeroa. Opiskelukaverit ja työkaverit kaikki tietää, että osaavat siihen suhtautua.

Asiantuntijat: 

MARTTI FÄRKKILÄ, dosentti, klinikan ylilääkäri, gastroenterologian klinikka, HUS

HEIKKI JÄRVINEN, professori, osastonylilääkäri gastroenterologian klinikka, HUS

Toimittaja: SINI SILVÀN

Akuutissa aiemmin:
> Suolistosairaus kuulamiehen kiusana, 15.9.2009

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 1.12.2015