Hyppää pääsisältöön

Heinolan reumasairaala

Heinolan reumasairaala aloitti toimintansa vuonna 1951. Erityisen tärkeä sairaala on ollut reumalasten hoidossa. Vuonna 2010 sairaala ajautui konkurssin partaalle.

Sairaala nousi maailmanmaineeseen ensimmäisen johtajansa Veikko Laineen ja ortopediylilääkäri Kauko Vainion ansiosta. He loivat kokonaisvaltaisen reumahoidon mallin.

Reumasairaala suunniteltiin aluksi parantolaksi, johon potilaat tulisivat pitkäksi aikaa. Hoidossa panostettiin kuitenkin alusta lähtien myös leikkaushoitoon, jolloin hoitojaksot saatiin lyhyemmiksi.

Heinolasta tuli nopeasti "reumatologian mekka", johon kävivät tutustumassa ortopedit ympäri maailmaa. Kun kunnat alkoivat 2000-luvun lopulla ohjata reumapotilaitaan omiin hoitolaitoksiinsa, niin Heinolan reumasairaalan asiakkaan vähenivät tuntuvasti. 18. maaliskuuta 2010 reumasäätiö esitti, että sairaala haetaan konkurssiin.

Yli 16-vuotiasta nivelreumaa sairastaa 35 000 suomalaista, mutta sairastuneiden joukossa on myös lapsia. Reuma on selvästi yleisempi naisilla kuin miehillä. Sairauden aiheuttajaa ei tunneta, mutta sairaus on lievästi periytyvää.

Heinolan reumasairaala on ainoa reumanhoitoon yksinomaan keskittynyt sairaala. Heinolaan on ohjattu erityisesti lapsipotilaat. Sairaalan lakkautusuhka järkyttikin reumalasten vanhemmat. Jos reumaan sairastunut lapsi ei pääse nopeasti hoitoon, niin tauti aiheuttaa hänelle korjaamattomia vahinkoja.

Teksti: Seija Aunila

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto