Hyppää pääsisältöön

Tapahtui 1985: Tarmo Ropponen ja kohtalokas erhe

Toimittaja Tarmo Ropposen tekemä haastattelu Mauno Koivistosta laukaisi kaikkien aikojen kiistan presidentin ja Yleisradion välillä.

Tietolaatikko

Ensilähetys: YLE Puhe, lauantai 27.3.2010 klo 18.32 ja sunnuntai 28.3.2010 klo 9.30.

Marraskuussa 1984 presidentti Mauno Koivisto vieraili näyttävästi Englannissa. Valtiovierailua oli seuraamassa myös Yleisradion politiikan toimittaja Tarmo Ropponen, jonka tarkoituksena oli kalastaa haastattelu harvakseltaan kommentteja jakelevalta Koivistolta. Valtiovierailun päätteeksi Ropponen onnistui saamaan kaipaamansa haastattelun.

Lontoossa tehdyssä haastattelussa Ropponen tiedusteli Koivistolta kantaa meneillään olleeseen valtiosääntöuudistukseen, jossa suunniteltiin presidentin toimikausien rajaamista kahteen kauteen. Samalla oli myös tarkoitus tivata presidentiltä vastausta siihen, olisiko Koivisto henkilökohtaisesti valmis jatkamaan toisen kauden presidenttinä.

Mutta sattuma puuttui peliin ja tiedotustilaisuuden kiireessä Ropposen kysymykset muotoutuivat monitulkintaisemmalla tavalla, kuin oli tarkoitus. Koivisto oli haluton kommentoimaan omia jatkoaikeitaan millään tavalla ja katsoi haastattelussa kommentoineensa ainoastaan presidentin kausien rajaamista kahteen.

Sitaattikiistan tulkintavirhe näki päivän valon, kun syntyneessä tv-uutisjutussa Ropponen tulkitsi Koiviston monimielisen vastauksen ”ei se minua kauhistuta” henkilökohtaiseksi halukkuudeksi jatkaa myös toisen kauden.

Kesti kuitenkin hetken ennen kuin presidentin kansliassa havahduttiin tv-uutisten virhetulkintaan. Vasta kun SKDL:n Kalevi Kivistö helmikuussa 1985 kertoi tuestaan Koiviston jatkokaudelle, käytti Ropponen presidenttipeliä käsittelevässään jutussaan sitaattia Koiviston Lontoon haastattelusta tavalla, joka sai presidentin päreet palamaan.

Huolimattomasta sitaatista melko vaatimattomasti liikkeelle lähtenyt kiista paisui elämää suuremmaksi näytelmäksi, johtaen lähes täydelliseen välirikkoon Yleisradion ja Koiviston välillä. Tiedotusvälineet tarttuivat hanakasti herkulliseen riitaan, jota loukkaantunut Koivisto paisutti haukkumalla Yleisradion yksinoikeudella ja suurella kohulla MTV:lle antamassaan haastattelussa.

Dramaattisen MTV:lle annetun haastattelun jälkeen, tämä liialliset kulissit saanut kiista laantui kuitenkin lähes yhtä nopeasti kuin oli syntynytkin.

Tapahtui 1985 –ohjelmasarjan jaksossa ”Tarmo Ropponen ja kohtalokas erhe” toimittaja Tarmo Ropponen muistelee Lontoossa tehtyä dramaattista haastattelua ja kertoo, miten syntyi uutinen joka raivostutti presidentin. Haastattelussa Ropponen kertoo myös, miksei sitaattikiistaan johtanutta virhettä lopulta koskaan oikaistu Yleisradion tv-uutisissa.

Teksti: Tapio Pajunen

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.