Hyppää pääsisältöön

Tapahtui 1985: Tarmo Ropponen ja kohtalokas erhe

Toimittaja Tarmo Ropposen tekemä haastattelu Mauno Koivistosta laukaisi kaikkien aikojen kiistan presidentin ja Yleisradion välillä.

Tietolaatikko

Ensilähetys: YLE Puhe, lauantai 27.3.2010 klo 18.32 ja sunnuntai 28.3.2010 klo 9.30.

Marraskuussa 1984 presidentti Mauno Koivisto vieraili näyttävästi Englannissa. Valtiovierailua oli seuraamassa myös Yleisradion politiikan toimittaja Tarmo Ropponen, jonka tarkoituksena oli kalastaa haastattelu harvakseltaan kommentteja jakelevalta Koivistolta. Valtiovierailun päätteeksi Ropponen onnistui saamaan kaipaamansa haastattelun.

Lontoossa tehdyssä haastattelussa Ropponen tiedusteli Koivistolta kantaa meneillään olleeseen valtiosääntöuudistukseen, jossa suunniteltiin presidentin toimikausien rajaamista kahteen kauteen. Samalla oli myös tarkoitus tivata presidentiltä vastausta siihen, olisiko Koivisto henkilökohtaisesti valmis jatkamaan toisen kauden presidenttinä.

Mutta sattuma puuttui peliin ja tiedotustilaisuuden kiireessä Ropposen kysymykset muotoutuivat monitulkintaisemmalla tavalla, kuin oli tarkoitus. Koivisto oli haluton kommentoimaan omia jatkoaikeitaan millään tavalla ja katsoi haastattelussa kommentoineensa ainoastaan presidentin kausien rajaamista kahteen.

Sitaattikiistan tulkintavirhe näki päivän valon, kun syntyneessä tv-uutisjutussa Ropponen tulkitsi Koiviston monimielisen vastauksen ”ei se minua kauhistuta” henkilökohtaiseksi halukkuudeksi jatkaa myös toisen kauden.

Kesti kuitenkin hetken ennen kuin presidentin kansliassa havahduttiin tv-uutisten virhetulkintaan. Vasta kun SKDL:n Kalevi Kivistö helmikuussa 1985 kertoi tuestaan Koiviston jatkokaudelle, käytti Ropponen presidenttipeliä käsittelevässään jutussaan sitaattia Koiviston Lontoon haastattelusta tavalla, joka sai presidentin päreet palamaan.

Huolimattomasta sitaatista melko vaatimattomasti liikkeelle lähtenyt kiista paisui elämää suuremmaksi näytelmäksi, johtaen lähes täydelliseen välirikkoon Yleisradion ja Koiviston välillä. Tiedotusvälineet tarttuivat hanakasti herkulliseen riitaan, jota loukkaantunut Koivisto paisutti haukkumalla Yleisradion yksinoikeudella ja suurella kohulla MTV:lle antamassaan haastattelussa.

Dramaattisen MTV:lle annetun haastattelun jälkeen, tämä liialliset kulissit saanut kiista laantui kuitenkin lähes yhtä nopeasti kuin oli syntynytkin.

Tapahtui 1985 –ohjelmasarjan jaksossa ”Tarmo Ropponen ja kohtalokas erhe” toimittaja Tarmo Ropponen muistelee Lontoossa tehtyä dramaattista haastattelua ja kertoo, miten syntyi uutinen joka raivostutti presidentin. Haastattelussa Ropponen kertoo myös, miksei sitaattikiistaan johtanutta virhettä lopulta koskaan oikaistu Yleisradion tv-uutisissa.

Teksti: Tapio Pajunen