Hyppää pääsisältöön

Partioleirejä viideltä vuosikymmeneltä

Maailman ensimmäinen virallinen partioleiri pidettiin Englannissa vuonna 1908. Suomen partiolaisten leiritoimintaa on harrastettu vuodesta 1911.

Suomalaisia partiolaisten suurleirejä alettiin järjestää vuonna 1919. Niitä pidettiin 1-6 vuoden välein.

Vuodesta 1972 suurleirit saivat nimekseen Finnjamboree, koska ulkomaisten partiolaisten osuus on niissä ollut leimallinen.

Aikaisemmillakin leireillä on ollut vahva kansainvälinen luonne, kuten vanhat uutisfilmit kertovat.

Meripartiolaisten valtakunnallisista leireistä käytetään nimeä Satahanka. Niitä on järjestetty 4-8 vuoden välein vuodesta 1955 alkaen.

Leireillä kuvatut uutiselokuvat ja tv-ohjelmat kertovat elävästi partioliikkeen kehityksestä ja ympäröivän yhteiskunnan vaikutuksesta siihen.

Vanhimmissa välähdyksissä leirihenki on vielä puolisotilaallinen, voimakkaan isänmaallinen ja uskonnollinen.

Vähitellen niin yleismeno kuin pukeutuminenkin muuttuvat rennommiksi. 1960- ja 70-lukújen taitteessa toimittajien kiinnostuksen kohteeksi nousevat myös partioliikkeen poliittiset ulottuvuudet.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto