Hyppää pääsisältöön

Rikoksen maailma: Oikeuslaitos

Kolmas osa valottaa tapausta oikeudenkäynnin ja rikoksen osapuolten erilaisista näkökulmista. Rikoksen uhriksi joutuneen Mikael Valakarin viimeisen illan tapahtumista on monta tulkintaa.

Oikeudessa punnitaan totuus, mutta tuloksena on vain juridinen totuus. Lopullisen totuuden tietää vain tekijä. Syyte tässä tapauksessa oikeudessa oli tappo.

Kokenut syyttäjä Pekka Noronen päätyi syyttämään 23-vuotiasta Janne Kontiota taposta, mutta uhrin omaisten lakimies Aarno Arvela näki tapauksessa paljon suunnitelmallisia piirteitä. Murhasyytekin olisi ollut mahdollinen.

Puolustuksen näkökulma poikkesi näistä lievempään suuntaan. Oliko kyseessä sittenkin vain itsepuolustus? Oikeussaliin tuo sähköä se, että siellä tekijä, hänen omaisensa ja uhrin omaiset ensimmäisen kerran kohtaavat.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto