Hyppää pääsisältöön

Maahanmuuttoministeri tahtoo puolustaa heikompia

Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mielestä ihmisoikeudet ovat tärkeä suomalaisuuden ilmentymä.

Tietolaatikko

Astrid Thors valittiin Euroopan parlamenttiin vuonna 1996, jossa hän toimi vuoteen 2004.
Kansanedustajaksi hän nousi ensi kertaa vuonna 2003.
Thors nimitettiin Matti Vanhasen II hallituksen maahanmuutto- ja Eurooppa-ministeriksi vuonna 2007.
Hän on kaksi kertaa pyrkinyt RKP:n puheenjohtajaksi. Vuonna 2002 hän kärsi Jan-Erik Enestamille niukan 19 äänen tappion.

Astrid Thors (s. 1957) päätyi aikanaan Ruotsalaiseen kansanpuolueeseen, koska löysi sieltä ympäristöpolitiikasta kiinnostuneita hengenheimolaisia.

Thors on saanut juristin koulutuksen, ja hänen sydäntään lähellä ovat erityisesti olleet ihmisoikeusasiat.

Suomessa on Thorsin mukaan jo Venäjän vallan ajoista alkaen pidetty lakia ja oikeutta pienemmän ja heikomman turvana.

Suomen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa on näkökulmasta riippuen arvosteltu sekä liian lepsuksi että liian tiukaksi. Lauantaiseurassa keskustellaan mm. iranilaisesta kurdinaisesta, jonka turkulainen seurakunta otti vuonna 2007 huostaansa.

Thorsin mielestä tarvittaisiin keskustelua siitä, voitaisiinko tämän tyyppisissä tapauksissa ottaa olosuhteet paremmin huomioon.

Pitäisi myös laajemmin pohtia eri maiden turvallisuustilannetta, jotteivät ratkaisut jäisi pelkästään tapausta hoitavan yksittäisen virkamiehen harteille.

Työperäisessä maahanmuutossa on Thorsin mukaan kiinnitettävä vakavaa huomiota työehtojen noudattamiseen ja työntekijöiden oikeuksien turvaamiseen.

Maahanmuuttajien "gettoutumisen" estämiseksi tulisi tarkentaa yhteistoimintaa kuntien ja valtion välillä.

Ohjelmaa tehtäessä ulkomaalaislain uudistus oli vasta edessä. Vuonna 2009 eduskunnan käsiteltäväksi tullutta esitystä arvostelivat sekä maahanmuuton vastustajat että puoltajat.

Maahanmuuttovastaisuus kärjistyi keväällä 2010 Facebookissa perustettuun ryhmään, joka uhkasi melko suorin sanoin Thorsin henkeä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto