Hyppää pääsisältöön

Herkkuja jämistä: marinoitua paistia juhla-aterian päälle

Jämäpaistia. Kuva: Anu Brask/Petri Neuvonen

Aterialta yli jääneet paistit ja lihat löytävät varmaankin helpoimmin uuden ateriamuodon monien keittiöissä pyttipannuna, sehän on klassikko!

Mutta entäpäs jotain muuta, sillä paistilihan voi marinoida kypsänäkin.

Makumaailmoja on monia ja mausteliemien tekeminen on helppoa, kunhan pitää mielessä perusasiat eli happaman, suolaisen ja makean. Käyttämällä näitä makuelementtejä ja himppusen mielikuvitusta onnistut varmasti.

Jos kypsä, kylmänä marinoitu liha on oudompi tuttavuus kannattaa harjoittelu aloittaa vaikka tällä reseptillä. Sama mausteliemi toimii muuten hyvin myös pavuille tai tofulle. 

Tarjoa kylmänä marinoitua paistia leivällä - päällyksenä tai täytteenä. Maustettu liha sopii hyvin myös erilaisiin salaatteihin tai vaikka paistettujen perunoiden kera.

Kypsänä marinoitu liha säilyy jääkaapissa pari kolme päivää, riippuen tietenkin siitä milloin varsinainen paisti on kypsennetty.

Marinoitua paistia

  • 200 g paistilihaa ( lammasta, paahtopaistia tai muuta vastaavaa)
  • ½ punasipulia
  • 1 paprika ( esimerkiksi puolikas sekä punaista että vihreää)
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Marinointiliemi

  • 1 dl soijakastiketta
  • 3 rkl öljyä
  • 1rkl omenaviinietikkaa
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl sokeria
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä
  • 1 tuore chili (tai ½ punaista ja ½ vihreää)
  • 1 tl seesamöljyä

Marinointiliemen määrät on laskettu 200 grammalle kypsää paahtopaistia.

Aloita siivuttamalla paisti ja suikaloimalla vihannekset.

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Chilit voit joko viipaloida tai hienontaa, inkivääri toimii raastettuna - tai kokeile suikaloida se ohuiksi tikuiksi. Maista, sillä marinointiliemen tulee maistua hieman liian voimakkaalta, jotta maut siirtyvät yhtä makoisina myös lihaan ja vihanneksiin.

Laita vihannekset marinadiin, sekoita ja lisää paistilihat. Paahda seesaminsiemenet varovasti kuivalla pannulla ja lisää hieman jäähtyneinä joukkoon.

Anna maistua jääkaapissa ainakin muutama tunti. Muista sekoitella välillä, jotta lihat marinoituisivat kauttaaltaan.


Anu Brask on kokki ja toimittaja-juontaja (ex YLE TV1 Kirppis), joka kokkaa myös Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa.

Klikkaa kuvagalleriaan:

Linkit:

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka