Hyppää pääsisältöön

Ari Peltosen Anssi oli Radiomafian kovaäänisintä antia

Ari Peltonen huutaa.
Ari Peltonen laulaa? Ari Peltonen huutaa. Kuva: Yle Yle Elävä arkisto,Ari Peltonen

Ari Peltosen toimittama ”Anssi” kuului Radiomafian kuunnelluimpaan antiin. Teinien suosima ohjelma joutui ronskin kielenkäyttönsä tähden välillä jäähyllekin.

Hyvinkääläinen Ari Peltonen aloitti toimittajantyöt Radio Cityssä 80-luvun lopussa. Ylen Radiomafiaan hän siirtyi sen aloittaessa vuonna 1990.

Anssi-ohjelma oli puhelinkontaktiohjelma, jossa suurisuinen ja röyhkeä juontaja myös luki ja kommentoi kuuntelijoiden kirjeitä. Vuonna 1994 Anssin alapääaiheiset puheet nuorten kuulijoiden kanssa herättivät julkista kohua. Ohjelma joutui ensin jäähylle, ja jatkossa Peltosen sallittiin tehdä vain etukäteen nauhoitettuja lähetyksiä.

Peltosen käsikirjoittama Anssin nuoruusvuosista kertova kuunnelma, The teenage years of Anssi, kertoo teini-ikäisen pojan ja hänen äitinsä suhteesta. Kuunelmastakaan ei ääntä puutu. Tarina kuutiin ensin muutaman minuutin makupaloina Radiomafiassa ja koottiin myöhemmin pidemmäksi kertomukseksi Ylen Ykköselle.

Markku Maalismaa Anssin roolissa, Kristiina Elstelä äitinä.
Markku Maalismaa Anssin roolissa kuunnelmassa The teenage years of Anssi. Kristiina Elstelä äitinä. Markku Maalismaa Anssin roolissa, Kristiina Elstelä äitinä. Kuva: Yle Markku Maalismaa,Kristiina Elstelä

Peltonen toimitti Radiomafiassa myös mm. ohjelmia Hornan tuutti, Venttiili, Vihatut levyt ja Perspirantti. Radiomafian jälkeen Peltonen on juontanut Radio Helsingissä mm. Paskalista-ohjelmaa.

Ennen radiouraansa Peltonen oli herättänyt jonkin verran huomiota yhden miehen yhtyeellään nimeltä Paska. Kokoonpanosta sikisi myös kolme erillistä sooloprojektia: Jeesus, Jorma ja Johnny Blue. Paska-yhtyeen erikoisuutena oli esittää kaikki kappaleet huutamalla ilman minkäänlaista säestystä. Tästä ilmaisutavasta tuli Peltosen tavaramerkki myös radiossa.

Oheisista näytteistä on poistettu Gramex-korvauksen alainen levymusiikki.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto