Hyppää pääsisältöön

Onnittelut Ransun "äidille"!

Ransu 30-vuotisjuhlissaan vuonna 2088. Ransu-nuken luoja Eevaliisa Holma-Kinnunen täytti 80 vuotta huhtikuussa 2010. Kuva: Merja Hannikainen, YLE Kuvapalvelu

Käsinukkekoira Ransu on syntynyt Sysmän Onkiniemessä vuonna 1978. Eevaliisa Holma-Kinnunen ei arvannut Ransua tehdessään, kuinka monen suomalaisen suosikkihahmo oli syntymässä. Karvakuonojen, kansakunnan koirien tarinat viihdyttävät nyt jo kolmatta katsojasukupolvea.

Ransun avustajana eli äänenä ja liikkeenä yli 30 vuotta toiminut Pertti Nättilä ihmettelee kaiken kokemansa jälkeen edelleenkin lasten mielikuvituksen voimaa.

- Vaikka olen Ransun liikkuessani esillä, vaikkapa messuilla, eivät lapset minua näe! He juttelevat Ransulle – minua ei vain ole siinä tilanteessa, sanoo Nättilä.

Ransu-koirasta liikkuu monenlaisia huhuja. Yksi koskee Ransu-nukkien määrää. Pertti Nättilä vakuuttaa, että Ransu-koiria on tehty tasan kaksi kappaletta: ensimmäisen turkki oli huonoa laatua ja kului loppuun neljässä vuodessa, mutta toisen Ransun turkkiin valittiinkin sitten taatusti hyvä, kestävä karva.


Stunttia Ransu on käyttänyt vain kaikkein hurjimmissa kohtauksissa – esimerkiksi sellaisissa, joissa on joutunut ikävästi kastumaan.

Ransu-koiran luonteesta kertoo se, että se ristittiin alun perin Franciscukseksi, Franciscus Assisilaisen mukaan. Ransu-koiran eläkepäivät näyttävät valoisilta, sillä Pirkkalaan on suunnitteilla pysyvä Karvakuono-näyttely syksystä 2010 alkaen.


Eevaliisa Holma-Kinnusen nukketalo Sysmän Onkiniemessä on avoinna vierailijoille ympäri vuoden. Onkiniemestä tavoitettu Holma-Kinnunen toivottaa kaikille Ransun ystäville ja Pikku Kakkosen väelle paljon terveisiä!


Ulla Vuorela

Meidän Perhe -lehti ja YLE etsivät kaikkien aikojen lastenohjelmaa

Karvakuonot YLEn Elävässä arkistossa

Nukketeatteritalo Musta & Valkea Ratsu on Ransun synnyinkoti
Klikkaa kuvagallerian kuvat suuremmaksi
:

Kommentit
 • Pikku Kakkosessa annetaan kaikille kehon osille nimi ja opetellaan uimapukusääntö

  Kesäkeskiviikkoisin tutustutaan kehoon ja turvataitoihin.

  Miten lapsi oppisi kunnioittamaan omaa ja toisen kehoa? Voiko turvataidoista puhua säikyttämättä lasta turhaan? Missä iässä turvataidoista voisi alkaa puhua? Väestöliiton mukaan lasten kehotunnekasvatus on tavallisten käytöstapojen harjoittelua ja omien oikeuksien opettelua.

 • Pikku Kakkosen radio-ohjelmat

  Areenassa on suuri määrä audioita lapsille.

  Pikku Kakkonen julkaisi ensimmäisen Pikku Kakkosen radio -jakson keväällä 2015 ja siitä eteenpäin on pyritty julkaisemaan säännöllisesti viikottain uutta audiomateriaalia Areenaan. Ohjelmat ovat kuultavissa Areenassa ja Lasten Areenassa.

 • Pikku Kakkosessa Pyöräillään!

  Pyöräilyä opitaan leikin avulla.

  Pyöräillään-sarjassa opetellaan leikin avulla taitoja, joita tarvitaan turvalliseen pyöräilyyn.