Hyppää pääsisältöön

Valio dumppaa

Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen on onnistunut saamaan viestinsä perille: ruotsalaista maitoa pidetään suurena uhkana suomalaisille maidontuottajille. Saavutus on erinomainen, etenkin koska tullin tilastoista paljastuvat faktat eivät tue Laakosen viestiä.

Tällä kertaa MOT lähti liikkeelle pääministerin maitolausunnoista, mutta tullin tilastot toivat jutulle aivan uuden ulottuvuuden.

Vuonna 2009 Suomeen tuotiin Ruotsista 30 miljoonaa litraa maitoa. Suomen oma tuotanto oli 2 264 miljoonaa litraa. Suomalainen maidontuottaja sai keskimäärin 40 senttiä litralta meijeriltä, ja valtiolta 7 senttiä tukea. Ruotsalaisesta maidosta maksettiin 33 senttiä litralta.

Laaksonen väittää, että ruotsalaista maitoa polkumyydään, ”rahdataan väkisin” Suomeen alle Ruotsin tuotantokustannusten. Ruotsalainen maidontuottaja sai viime vuonna 29 senttiä litralta. Polkumyyntiväite on harhaanjohtava.

Valion toimitusjohtaja väittää myös, että tanskalaiset dumppaavat, polkumyyvät juustoja Suomeen. Tästäkin asiasta tosiasiat löytyvät tullin Uljas-tilastoista: Tanskasta tuotiin viime vuonna 11 miljoonaa kiloa juustoa Suomeen. Hinta oli keskimääärin 4,04 euroa kilolta. Valion kokonaisjuustovienti vuonna 2009 oli 36 miljoonaa kiloa, keskihintaan 3,10 euroa kilo. Suomesta vietiin siis enemmän juustoa kuin tuotiin, mutta halvemmalla.

Miksi Valion toimitusjohtaja syyttää tanskalaisia polkumyynnistä, kun Valio itse vie juustoa halvemmalla ulkomaille? Valiohan on se, joka harrastaa polkumyyntiä, myy alle tuotantokustannusten. Tästäkö johtuu, että Valion omat tuottajat saavat yhä huonompaa hintaa Valiolta?

Mitä Valion tuottaja ajattelee tästä? Meijerituotteiden kuluttajana olen itse yllättynyt siitä, että Valio vei 8,5 miljoonaa kiloa juustoa Yhdysvaltoihin vuonna 2009, hintaan 3,26 euroa kilo. Tämä vienti on Valion ylpeydenaihe. Valion Emmentalia viedään kovien vientiponnistusten tuloksena USA:n itärannikolle suuria määriä.

Mutta tämä hintahan on törkeä: Emmentalia kolme euroa kilolta. Me suomalaiset maksamme Valion Emmentalista 15-20 euroa kilolta. Miksi Valio myy polkuhintaan Emmentalia bostonilaisille? Miksei Valio myy Emmentalia halvemmalla meille suomalaisille?

Eikö hieno ja perinteikäs yritys voisi lopettaa tuotteidensa polkumyyntiä?

Kommentit