Hyppää pääsisältöön

Pitkätukat parturiin

Vuonna 1965 "pitkätukkaongelma" pääsi Suomessakin valloilleen. Beatles-tukkaisille pojille tarjottiin milloin ilmaista parturointia, milloin porttikieltoa kouluun.

Brittiläisten popyhtyeiden lanseeraama pitkähiuksinen muoti herätti vanhempien, opettajien ja parturien keskuudessa kiivasta vastustusta. Muodinmukaiset popparit nostattivat aggressioita myös perinteisen rasvakampauksen kannattajissa.

Helsingissä pitkätukilta kiellettiin pääsy moniin kahviloihin ja ravintoloihin. Useissa kouluissa määrättiin oppilaita parturiin. Vaasassa ruotsalaisen yhteiskoulun rehtori eväsi pitkätukilta pääsyn kouluun, elleivät nämä lyhennä hiuksiaan.

Syksyllä 1965 helsinkiläinen parturiliike ilmoitti leikkaavansa ilmaiseksi pitkätukkaisten poikien hiukset. Se houkutteli asiakkaita ilmoitustekstillä "Tervetuloa taas miesten joukkoon".

Pitkää tukkaa pidettiin naismaisena, vaikka ensimmäiset "Beatles-tukat" olivatkin nykykatsannossa vielä varsin siistejä ja maltillisia. Myös tv:n uutistoimittaja kyselee pitkätukkaisilta, onko heitä luultu tytöksi.

Parturiliikkeen tempauksen takana oli nuorisotyöntekijä Heikki Torvelainen. Hänen mukaansa pitkät tukat olivat Tukholmassa jo hävinneet katukuvassa, ja Helsingissäkin nuoret olivat muotiin kyllästyneet.

Vuonna 1966 kuvatussa Apropos-ohjelmassa parturi Bror Bäckström sanoo miesten pitkähiuksisen muodin olevan oikeastaan aika mukavan näköistä. Hiukset on kuitenkin leikattava tyylikkäästi, "jotteivät ne eivät ole mitään Jukolan Eskon hiuksia".

Kaksi poikaa valittaa, että monet parturit leikkaavat tukan liian lyhyeksi tai muuten ihan pieleen. "Ne on niin mänttei, ei ne tajuu mitään." Pitkätukkainen ulkomaalainen kertoo, että häneltä on mm. evätty pääsy pariin ravintolaan.

Kommentit