Hyppää pääsisältöön

Kansanmikrokerho

Kansanmikrokerhossa on edetty atk:n perustiedoista käytännön harjoituksiin. Ensimmäiseksi kokeillaan, miten kotimikro liitetään analogiseen televisiovastaanottimeen.

Radio 2:n Kulttuuritoimitus lähetti vuonna 1982 Kansanmikrokerho-nimistä ohjelmaa. Ohjelman opetusaineistona oli Pekka K. Lehtiön ja Maija Typin kirja Jokamiehen mikrotietotekniikka.

Kerhokoneena oli Sinclair ZX81, pienen kirjan kokoinen laite, johon kuului laskijayksikkö, muistimoduli ja mutkikkaalta kuulostava näppäinpöytä.

Kansanmikrokerhossa opeteltiin ohjelmointia BASIC-kielellä. Kotitehtävissä mm. loihdittiin kuvaruutu täyteen iloista naurua, suunniteltiin liikennevalojen ohjausjärjestelmä, tuotettiin ruudulle vaeltava piste, maalattiin taulu tietokonegrafiikalla ja rakennettiin pieni Hymy-peli.

Erään kuuntelijan muistikuvan mukaan lähetyksessä myös lähetettiin pitkiä pätkiä tietokoneohjelmaa, jota kerhon jäsenet tallensivat kasetille. Tällaista ohjelmaa ei kuitenkaan ole löytynyt.

Sarjan opaskirja ehdotti, että kotitietokonetta voisi käyttää esim. kauppalistojen tai perheenjäsenten tulemisten ja menemisten kirjaamiseen, kotiopiskeluun ja peliohjelmien tekoon.

Jos tietokoneet saataisiin yhdistettyä yleiseen tietoliikenneverkkoon, käyttömahdollisuudet laajenisivat huomattavasti.

Tällöin olisi mahdollista "lähettää kotitietokoneensa välityksellä tiedotuksia kenelle tahansa verkossa mukana olevalle tai haettaa kirjaston tietopankista vanhan sanomalehden tietty sivu tai ´selailla´ haluamaansa kirjaa".

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto